czwartek, 29 listopada 2012

Szybki wyskok do Meksyku, czyli taco po naszemu


Jak już kiedyś pisała moja narzeczona lubimy eksperymentować ze smakami świata, dziś przyszła kolej na meksyk. Było już burito czas na coś innego.





Składniki:


  • 4 muszle taco lub placki tortilli
  • 500 gr. mięsa mielonego (najlepiej wołowe)
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • jedna duża cebula
  • jedna czerwona papryka
  • jedna papryczka chili lub chili w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 gr. żółtego tartego sera
  • przyprawa do dań meksykańskich
Przygotowanie: 

  1. Jeśli udało się zdobyć muszle taco przygotuj je jak na opakowaniu, jeśli tylko tortille to delikatnie przewieś je jak na zdjęciu poniżej i włóż do piekarnika na 180-200 st. C i piecz do momentu aż będą sztywne i chrupiące.
  2. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej. 
  3. Szklimy na nim cebulkę po czym dodajemy mięso.
  4. Smażymy mięso "na sypko", czyli tak by nie było zbyt mocno zlepione i zbite.
  5. Gdy mięso jest gotowe bierzemy się za robienie sosu. Dodajemy: pomidory, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, kukurydzę i fasolę. 
  6. Dusimy przez kilka minut aż sos zgęstnieje, pomidory się rozpadną a papryka i fasola będą miękkie. 
  7. Doprawiamy do smaku przyprawiamy (potrawa powinna być pikantna).
  8. W gotowe muszle (tortille) wsypujemy odrobinę sera, następnie nakładamy dużo gorącego farszu i wierzch również posypujemy serem. 
  9. Podajemy gorące. 
Smacznego!



Sposób wieszania tortilli: