środa, 7 sierpnia 2013

Gotowana kukurydza - niezawodny dodatek do letnich potraw





Letnia kuchnia kojarzy nam się ze smacznymi potrawami, które jednocześnie są lekkie i pożywne. Dlatego gdy lato w pełni, na talerzach w mojej kuchni, tradycyjne ziemniaki są wypierane przez kolby gotowanej kukurydzy, która w połączeniu z masłem ziołowym stanowi idealny dodatek do wszelkiego rodzaju potraw mięsnych. 





Składniki: 

  • 2 kolby kukurydzy 
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru 


Przygotowanie: 

1. Kolby obieramy z liści i włosów. Następnie myjemy w zimnej wodzie i kroimy na pół. 

2. Kukurydzę układamy w garnku i zalewamy wodą z mlekiem i łyżeczką cukru, tak aby swobodnie pływała podczas gotowania.

3. Gotujemy na średnim ogniu przez ok 10 - 15 minut od momentu zagotowania, obracając kolby co jakiś czas, sprawdzając czy są już miękkie (zbyt długi czas gotowania sprawi, że kukurydza będzie twarda i niesmaczna). 

4. Podajemy gorące z kawałkiem masła ziołowego


UWAGA: Do wody nie należy dodawać soli, gdyż kukurydza stanie się twarda. 

PORADA: Wybierając kukurydzę zwróćmy uwagę na kolor ziaren. Im są jaśniejsze tym lepsze. 


Smacznego!!!