Letnia kuchnia kojarzy nam się ze smacznymi potrawami, które jednocześnie są lekkie i pożywne. Dlatego gdy lato w pełni, na talerzach w mojej kuchni, tradycyjne ziemniaki są wypierane przez kolby gotowanej kukurydzy, która w połączeniu z masłem ziołowym stanowi idealny dodatek do wszelkiego rodzaju potraw mięsnych.
Składniki:
- 2 kolby kukurydzy
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
1. Kolby obieramy z liści i włosów. Następnie myjemy w zimnej wodzie i kroimy na pół.
2. Kukurydzę układamy w garnku i zalewamy wodą z mlekiem i łyżeczką cukru, tak aby swobodnie pływała podczas gotowania.
3. Gotujemy na średnim ogniu przez ok 10 - 15 minut od momentu zagotowania, obracając kolby co jakiś czas, sprawdzając czy są już miękkie (zbyt długi czas gotowania sprawi, że kukurydza będzie twarda i niesmaczna).
4. Podajemy gorące z kawałkiem masła ziołowego.
UWAGA: Do wody nie należy dodawać soli, gdyż kukurydza stanie się twarda.
PORADA: Wybierając kukurydzę zwróćmy uwagę na kolor ziaren. Im są jaśniejsze tym lepsze.
Smacznego!!!