sobota, 29 czerwca 2013

Grill






Za oknem ładna letnia pogoda, więc sezon grillowy czas podkręcić! Jako, iż ostatnio nacięliśmy się na gotowe produkty grillowe z Tesco, postanowiliśmy opracować kilka ciekawych pomysłów jak zrobić dobre mięsko samemu. No nie tylko mięsko... będą też marynaty i surówki.  
Na grilla preferujemy karkówkę (chyba jak każdy), szaszłyki i kurczaka. Więc na tym będzie opierać się nasza notka.




czwartek, 13 czerwca 2013

Ogórkowa sałatka






Do letnich obiadów najlepiej pasuje coś lekkiego. Z domu rodzinnego wyniosłam wiele przepisów na lekkie sałatki. Sałatki z ogórka darzę szczególną sympatią, ponieważ jest ich wiele i mają masę zastosowań. 



Wiosenne kanapki






Czasem przychodzi taki dzień, że człowiek ma ochotę na zwykłe proste kanapki, a czasem to mają być meega kanapki.





poniedziałek, 10 czerwca 2013

Rożki z tortilli z burito




Na blogu był już przepis i na burito i na taco, ale tym razem jest ono typowo meksykańskie i nietypowo podane :)

Po pierwsze z tortilli robimy nie muszelki taco, ale rożki. Puncora natchnęło i wymyślił nietypowy sposób na zrobienie miseczek nie tylko do burito. Wystarczy zmontować bardzo prosty stelaż widoczny na zdjęciu. Stelaż składa się z dwóch obręczy, połączonych prostym kawałkiem drutu i podpórki.


Zapiekanka w bułce




Wcześniej wstawiłam już przepis na tosty z jajkiem. Teraz postanowiłam zmodyfikować przepis na wersję kolacyjną. Danie jest bardzo proste w wykonaniu i bardzo efektowne podczas jedzenia. Gdy podamy je gościom zapewne zrobi wrażenie.



czwartek, 6 czerwca 2013

Caprese inaczej




Oryginalna włoska Caprese składa się z mozzarelli, pomidora, bazylii i oliwy z oliwek. Dziś na śniadanie podałam ją jednak trochę inaczej. Na wczorajszych zakupach spotkaliśmy "Ser grecki kanapkowy", w internecie ma bardzo nieprzychylne opinie, ale nam bardzo zasmakował. Jest lekki, odrobinę słony i bardzo miękki. Takie połączenie mozzarelli z goudą.


Ziołowa oliwa do sałatek






Jako, że zbliża się lato, czyli sezon lekkich dań z wykorzystaniem w dużej mierze sałaty, Puncor stworzył sos do sałatek na bazie oliwy.




Wiosenny obiad - kurczak i warzywa





Jako, że wkręciliśmy się w gotowanie na parze teraz coś z tej działki. Na początek polecę gorąco sitka do gotowania na parze takie jak to. Jest wygodne i tanie. Zakup w Tesco kosztował nas całe 9.99 :)

Dziś polecam na obiad kurczaka w panierze ziołowym, groszek z marchewką i brokuł gotowany na parze.



Kanapki z kurczakiem i salsą






Jako, że zasmakowały nam strasznie gotowe kanapki meksykańskie spróbowaliśmy je odtworzyć. Niestety nie mam zielonego pojęcia, gdzie można dostać w Olsztynie pieczywo kukurydziane (ale nie chrupkie :D ). Wykorzystałam więc zwykły chleb tostowy. Efekt jest równie smaczny.




Salsa meksykańska






Salsa – potrawa kuchni meksykańskiej. Rodzaj zimnego, często pikantnego sosu ze zmiksowanych lub drobno pociętych warzyw lub owoców z przyprawami. Tyle teorii. Jak zrobić idealną salsę? Wystarczy odrobina pomysłu.


Twister KFC





Prawie każdy jadł kiedyś Twistera z KFC. Po miesiącach poszukiwań udało nam się znaleźć  idealny przepis. Jest prosty i łatwy w wykonaniu a smakuje nieziemsko!