sobota, 3 maja 2014

Schab z kandyzowaną skórką pomarańczową




Mięsa na słodko mają swój specyficzny urok. Najbardziej znany jest schab ze śliwką. Ode mnie dziś przepis na schab nadziewany skórką pomarańczową, duszony w sosie bbq. 

Wiosenny omlet z rzodkiewką





Wiosna w pełni, dlatego nie może też jej zabraknąć w naszym śniadaniowym menu. Dziś omlet z rzodkiewką i świeżymi ziołami. 

Kandyzowana skórka pomarańczowa




Kandyzowaną skórkę pomarańczową wykorzystuje się głównie do deserów, ja używam czasem także do mięs na słodko. Jednak cena jest trochę zaporowa, za 100 gr skórki (w zależności od producenta) trzeba zapłacić od 3 do 5 zł. Dlatego też postanowiłam zrobić sobie zapas własnej kandyzowanej skórki pomarańczowej. Oto prosty przepis jak to zrobić.



Wafle nadziewane czekoladowym kremem




Czas na powrót do dzieciństwa. Każdy z nas choć raz spróbował wafli nadziewanych kremem czekoladowym. Moja mama robiła je często. Były tanie w przygotowaniu i zaspokajały nasze zapotrzebowanie na słodycze. W ostatnie święta zrobiłyśmy coś na styl mazurka właśnie z wafli z kremem czekoladowym.