Wiele potraw mięsnych, rybnych lub nawet serów podaje się w panierce. Większość z nas używa do tego mąki i/lub bułki tartej. My w naszej kuchni używamy do tego płatków kukurydzianych z dodatkiem przypraw. Oto przepis wyjawiający sekret panierki idealnej.
Składniki:
- 250 gr płatkow kukurydzianych
- łyżeczka mielonego imbiru
- łyżeczka białego pieprzu
- łyżeczka soli
- łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie:
1. Płatki mielimy w maszynce do mięsa na sitku o grubych oczkach. Następnie przesiewamy panierkę do dwóch pojemników, aby oddzielić drobniejszą od grubszej.
2. Do każdego z pojemników dodajemy po połowie przypraw.
3. Panierujemy potrawy obtaczając je najpierw w drobnej panierce, następnie w jajku a na koniec w grubej panierce.
PORADA: Mieszanki przypraw możemy dowolnie modyfikować w zależności od potrawy do której panierka ma być użyta.
Smacznego!!!