środa, 7 sierpnia 2013

Uniwersalna panierka





Wiele potraw mięsnych, rybnych lub nawet serów podaje się w panierce. Większość z nas używa do tego mąki i/lub bułki tartej. My w naszej kuchni używamy do tego płatków kukurydzianych z dodatkiem przypraw. Oto przepis wyjawiający sekret panierki idealnej. 






Składniki: 
  • 250 gr płatkow kukurydzianych
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • łyżeczka białego pieprzu
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie: 

1. Płatki mielimy w maszynce do mięsa na sitku o grubych oczkach. Następnie przesiewamy panierkę do dwóch pojemników, aby oddzielić drobniejszą od grubszej. 

2. Do każdego z pojemników dodajemy po połowie przypraw. 

3. Panierujemy potrawy obtaczając je najpierw w drobnej panierce, następnie w jajku a na koniec w grubej panierce. 


PORADA: Mieszanki przypraw możemy dowolnie modyfikować w zależności od potrawy do której panierka ma być użyta. 

Smacznego!!!