Przepis powstał w głowie mojej mamy. Został przeze mnie udoskonalony i tak powstało dość proste, ale za razem wykwintne ciasto.
Składniki:
na ciasto:
- 6 jajek,
- 6 łyżek cukru,
- 6 łyżek mąki pszennej,
- 6 łyżek kartoflanki,
- 1 łyżka octu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę:
- kostka masła
- szklanka cukru
- 3 żółtka
- 1 cytryna
dodatki:
- konfitura żurawinowa
- kandyzowana skórka cytrynowa
Przygotowanie:
1. Ze składników przygotowujemy ciasto biszkoptowe, ocet dodajemy na samym końcu. Ciasto wylewamy na dużą blachę z niskimi brzegami, tak by ciasto było jak najniższe, ale jak największe powierzchniowo. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160* aż zacznie odchodzić od blachy, staramy się by zostało jak najbardziej białe.
2. Ciasto kładziemy na lekko wilgotną lnianą serwetkę i zawijamy w roladę, odstawiamy do wystudzenia.
3. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy żółtka i delikatnie rozcieramy. Cytrynę parzymy i ocieramy z niej skórkę. Na koniec do masy dodajemy sok z całej cytryny i otartą skórkę i delikatnie mieszamy.
4. Zimną roladę smarujemy od środka masą. W części centralnej układamy konfiturę żurawinową (można użyć też suszonej żurawiny lub świeżych owoców), dodajemy do niej kandyzowanej skórki pomarańczowej.
5. Roladę zawijamy. Wierzch zdobimy masą oraz kandyzowaną pomarańczą. Przechowujemy w lodówce by masa się nie topiła.
Smacznego!!!