niedziela, 24 maja 2015

Rolada cytrynowa z żurawiną






Przepis powstał w głowie mojej mamy. Został przeze mnie udoskonalony i tak powstało dość proste, ale za razem wykwintne ciasto.





Składniki: 

na ciasto:
  • 6 jajek,
  • 6 łyżek cukru,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 6 łyżek kartoflanki,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

na masę:
  • kostka masła
  • szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 1 cytryna

dodatki:
  • konfitura żurawinowa 
  • kandyzowana skórka cytrynowa 


Przygotowanie:

1. Ze składników przygotowujemy ciasto biszkoptowe, ocet dodajemy na samym końcu. Ciasto wylewamy na dużą blachę z niskimi brzegami, tak by ciasto było jak najniższe, ale jak największe powierzchniowo. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160* aż zacznie odchodzić od blachy, staramy się by zostało jak najbardziej białe.

2. Ciasto kładziemy na lekko wilgotną lnianą serwetkę i zawijamy w roladę, odstawiamy do wystudzenia.

3. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy żółtka i delikatnie rozcieramy.  Cytrynę parzymy i ocieramy z niej skórkę. Na koniec do masy dodajemy sok z całej cytryny i otartą skórkę i delikatnie mieszamy.

4. Zimną roladę smarujemy od środka masą. W części centralnej układamy konfiturę żurawinową (można użyć też suszonej żurawiny lub świeżych owoców), dodajemy do niej kandyzowanej skórki pomarańczowej. 

5. Roladę zawijamy. Wierzch zdobimy masą oraz kandyzowaną pomarańczą. Przechowujemy w lodówce by masa się nie topiła.


Smacznego!!!