niedziela, 23 września 2012

Studenckie Burrito


Czasem przychodzi taki czas, że zjadłoby się coś innego i wybiera się do sklepu po składniki i klapa. Okazuje się, że w naszym markecie nie ma głównego składnika - w naszym przypadku tortilli. Co tu począć? Zastanowić się chwilę nad sensem egzystencji bez dania, na które macie ochotę i skombinować swoje własne tortille. Oto przepis na nie.




Składniki:         

  • 3 - 4 szklanki mąki
  • szklanka ciepłej wody
  • duża szczypta soli
  • 4 łyżki oleju (można użyć dwóch łyżek margaryny)
  • 250 gr mięsa mielonego
  • pół dużej cebuli
  • 3 - 4 łyżeczki przecieru pomidorowego lub ketchupu
  • przyprawy
  • czosnek

Przygotowanie: 

               Tortilla zwana macą:

1. Najpierw w misce mieszamy produkty sypkie(mąka i sól - można też dodać odrobinę curry są wtedy bardziej żółte i maja odrobinę orientalny smak).
2. Dodajemy 3 łyżki oleju oraz wodę i wyrabiamy twarde ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy ostatnią łyżkę oleju i wgniatamy w ciasto.
3. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i wałkujemy na cienkie placuszki. Smażymy je na patelni jak naleśniki. Można to robić na suchej powierzchni, ponieważ ciasto zawiera olej (zmniejszając maksymalnie temperaturę). Z tej porcji ciasta  wychodzi około 25 placuszków wielkości średnich naleśników. 

              Nadzienie do Tortilli:

1. Na odrobinie oleju szklimy pół dużej cebuli posiekanej w kosteczkę.
2. Dodajemy do tego mięso mielone i smażymy ok 4 - 5 minut aż mięso się dobrze przesmaży.
3. Przecier pomidorowy lub ketchup rozrabiamy w 1/4 szklanki wody by zrobić coś w stylu sosu.
4. Dodajemy do mięsa i mieszając co kilka chwil przyprawiamy: solą, pieprzem, papryką ostrą, majerankiem, zmiażdżonym lub posiekanym czosnkiem i tym co lubimy najbardziej.

Na talerzu układamy placuszki tortilli i na nie nakładamy sos. Lub podajemy sos osobno a placuszki osobno.

Smacznego!!!