Czasem przychodzi taki czas, że zjadłoby się coś innego i wybiera się do sklepu po składniki i klapa. Okazuje się, że w naszym markecie nie ma głównego składnika - w naszym przypadku tortilli. Co tu począć? Zastanowić się chwilę nad sensem egzystencji bez dania, na które macie ochotę i skombinować swoje własne tortille. Oto przepis na nie.
Składniki:
- 3 - 4 szklanki mąki
- szklanka ciepłej wody
- duża szczypta soli
- 4 łyżki oleju (można użyć dwóch łyżek margaryny)
- 250 gr mięsa mielonego
- pół dużej cebuli
- 3 - 4 łyżeczki przecieru pomidorowego lub ketchupu
- przyprawy
- czosnek
Przygotowanie:
Tortilla zwana macą:
1. Najpierw w misce mieszamy produkty sypkie(mąka i sól - można też dodać odrobinę curry są wtedy bardziej żółte i maja odrobinę orientalny smak).
2. Dodajemy 3 łyżki oleju oraz wodę i wyrabiamy twarde ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy ostatnią łyżkę oleju i wgniatamy w ciasto.
3. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i wałkujemy na cienkie placuszki. Smażymy je na patelni jak naleśniki. Można to robić na suchej powierzchni, ponieważ ciasto zawiera olej (zmniejszając maksymalnie temperaturę). Z tej porcji ciasta wychodzi około 25 placuszków wielkości średnich naleśników.
2. Dodajemy 3 łyżki oleju oraz wodę i wyrabiamy twarde ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy ostatnią łyżkę oleju i wgniatamy w ciasto.
3. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i wałkujemy na cienkie placuszki. Smażymy je na patelni jak naleśniki. Można to robić na suchej powierzchni, ponieważ ciasto zawiera olej (zmniejszając maksymalnie temperaturę). Z tej porcji ciasta wychodzi około 25 placuszków wielkości średnich naleśników.
Nadzienie do Tortilli:
1. Na odrobinie oleju szklimy pół dużej cebuli posiekanej w kosteczkę.
2. Dodajemy do tego mięso mielone i smażymy ok 4 - 5 minut aż mięso się dobrze przesmaży.
3. Przecier pomidorowy lub ketchup rozrabiamy w 1/4 szklanki wody by zrobić coś w stylu sosu.
4. Dodajemy do mięsa i mieszając co kilka chwil przyprawiamy: solą, pieprzem, papryką ostrą, majerankiem, zmiażdżonym lub posiekanym czosnkiem i tym co lubimy najbardziej.
2. Dodajemy do tego mięso mielone i smażymy ok 4 - 5 minut aż mięso się dobrze przesmaży.
3. Przecier pomidorowy lub ketchup rozrabiamy w 1/4 szklanki wody by zrobić coś w stylu sosu.
4. Dodajemy do mięsa i mieszając co kilka chwil przyprawiamy: solą, pieprzem, papryką ostrą, majerankiem, zmiażdżonym lub posiekanym czosnkiem i tym co lubimy najbardziej.
Na talerzu układamy placuszki tortilli i na nie nakładamy sos. Lub podajemy sos osobno a placuszki osobno.
Smacznego!!!