Risotto to popularna włoska potrawa, przejęta przez wiele kuchni europejskich, przyrządzona z ryżu podsmażonego na tłuszczu (szpik wołowy, masło, czasem oliwa) razem z cebulą lub czosnkiem, gotowanego z dodatkiem wina (wytrawne), lub innego wytrawnego alkoholu, a po odparowaniu ugotowanego na rosole z dodatkiem szafranu i soli. Po ugotowaniu ryż miesza się z utartym serem (parmezan), świeżym masłem (najlepiej lekko solonym), śmietaną, jogurtem lub innymi składnikami nadającymi mu aksamitną konsystencję.
W potocznej mowie mianem risotto określa się każdą potrawę z ryżu z sosem i dodatkami. Oto przepis na wersję mięsną.
Składniki:
- 2 paczuszki ryżu (200 gr)
- 250 gr mięsa mielonego
- pół cebuli
- 3 - 4 łyżeczki przecieru pomidorowego lub ketchupu
- sól, pieprz, papryka ostra, curry, suszona natka pietruszki (lub świeża)
Jako, że posiadam także suszone warzywa (pietruszka, marchewka, seler) narzeczony dodał garstkę.
1. Ryż gotujemy wg. przepisu z dodatkiem soli i curry, zmniejszamy jednak czas gotowania o połowę.
2. W drugim garnku lub na głębokiej patelni smażymy cebulkę i mięso.
3. Dodajemy do niego podgotowany ryż i dolewamy ok. pół szklanki wody(można użyć tej z gotowania ryżu).
4. Doprawiamy przecierem i przyprawami. Gotujemy jeszcze jakieś 7 - 10 minut pod przykryciem często mieszając. Jeżeli ryż wchłonie całą wodę i nadal będzie twardy, dolewamy kolejne pół szklanki wody i gotujemy jeszcze jakieś 5 - 7 minut.
2. W drugim garnku lub na głębokiej patelni smażymy cebulkę i mięso.
3. Dodajemy do niego podgotowany ryż i dolewamy ok. pół szklanki wody(można użyć tej z gotowania ryżu).
4. Doprawiamy przecierem i przyprawami. Gotujemy jeszcze jakieś 7 - 10 minut pod przykryciem często mieszając. Jeżeli ryż wchłonie całą wodę i nadal będzie twardy, dolewamy kolejne pół szklanki wody i gotujemy jeszcze jakieś 5 - 7 minut.
Smacznego!
PS. Szczurkom smakowało najbardziej.