środa, 7 sierpnia 2013

Masło ziołowo - czosnkowe





Najlepsze do kukurydzy, pieczeni, tostów oraz potraw z grilla jest jak wiadomo prawdziwe masło. Jeśli jednak wzbogacimy je o odpowiednie składniki uzyskamy dodatek idealny. 






Składniki: 

  • kostka prawdziwego masła
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku
  • duża szczypta ostrej papryki 
  • pół łyżeczki tymianku 
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

1. Czosnek trzemy na tarce o drobnych oczkach lub przeciskamy dwukrotnie przez praskę. 

2. Masło pozostawiamy w temperaturze pokojowej aż zmięknie i będzie plastyczne. 

3. Do masła dodajemy przyprawy i czosnek. Dokładnie wyrabiamy by wszystkie składniki się połączyły. 

4. Masło zawijamy w folię aluminiową i formujemy rulon by łatwo się go porcjowało. Można także wypełnić nim sylikonową foremkę do lodu by uzyskać kostki. 

5. Wkładamy je do zamrażalnika na co najmniej  2 godziny. 

6. Po tym czasie uzyskujemy idealny dodatek praktycznie do wszystkiego! 


Smacznego!!!