Najlepsze do kukurydzy, pieczeni, tostów oraz potraw z grilla jest jak wiadomo prawdziwe masło. Jeśli jednak wzbogacimy je o odpowiednie składniki uzyskamy dodatek idealny.
Składniki:
- kostka prawdziwego masła
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 3 ząbki czosnku
- duża szczypta ostrej papryki
- pół łyżeczki tymianku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Czosnek trzemy na tarce o drobnych oczkach lub przeciskamy dwukrotnie przez praskę.
2. Masło pozostawiamy w temperaturze pokojowej aż zmięknie i będzie plastyczne.
3. Do masła dodajemy przyprawy i czosnek. Dokładnie wyrabiamy by wszystkie składniki się połączyły.
4. Masło zawijamy w folię aluminiową i formujemy rulon by łatwo się go porcjowało. Można także wypełnić nim sylikonową foremkę do lodu by uzyskać kostki.
5. Wkładamy je do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny.
6. Po tym czasie uzyskujemy idealny dodatek praktycznie do wszystkiego!
Smacznego!!!