Jako, że mieliśmy kilka dni urlopu postanowiliśmy znów pogrillować na świeżym powietrzu. Jednak znudziły nam się już kiełbaski i karkówka zrobiliśmy coś bardziej oryginalnego. Oto schab po kubańsku.
Składniki:
- 500 gr schabu
- 2 łyżki klasycznej przyprawy do grilla
- 1 łyżka kolendry (ziarna)
- 1 łyżka kminku
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu chili (może być tao-tao)
- 2 limonki (lub cytryny)
- 4 łyżki oleju
- 200 ml soku pomarańczowego
Przygotowanie:
1. Schab kroimy na plastry ok 1 cm.
2. Kolendrę i kminek miażdżymy w moździerzu lub mielimy w młynku.
3. Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy sok pomarańczowy, sok z limonek i startą skórkę (opcjonalnie), sos chili, posiekany czosnek oraz przyprawy.
4. Mięso marynujemy co najmniej 2 godziny w chłodnym miejscu.
5. Grillujemy schab po ok 5 minut z każdej strony by za bardzo go nie wysuszyć. W międzyczasie delikatnie smarujemy mięso marynatą.
Smacznego!!!