środa, 7 sierpnia 2013

Schab po kubańsku z grilla





Jako, że mieliśmy kilka dni urlopu postanowiliśmy znów pogrillować na świeżym powietrzu. Jednak znudziły nam się już kiełbaski i karkówka zrobiliśmy coś bardziej oryginalnego. Oto schab po kubańsku. 


Składniki: 
  • 500 gr schabu 
  • 2 łyżki klasycznej przyprawy do grilla
  • 1 łyżka kolendry (ziarna)
  • 1 łyżka kminku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu chili (może być tao-tao)
  • 2 limonki (lub cytryny) 
  • 4 łyżki oleju 
  • 200 ml soku pomarańczowego
Przygotowanie:

1. Schab kroimy na plastry ok 1 cm. 

2. Kolendrę i kminek miażdżymy w moździerzu lub mielimy w młynku.

3. Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy sok pomarańczowy, sok z limonek i startą skórkę (opcjonalnie), sos chili, posiekany czosnek oraz przyprawy. 

4. Mięso marynujemy co najmniej 2 godziny w chłodnym miejscu. 

5. Grillujemy schab po ok 5 minut z każdej strony by za bardzo go nie wysuszyć. W międzyczasie delikatnie smarujemy mięso marynatą. 



Smacznego!!!