Na początku przepraszam za jakość zdjęcia. Dopiero na komputerze zauważyłam, że ma ciut przejaskrawione kolory. Oto przepis na ciekawe połączenie mięsa i cytrusów.
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 1 cytryna
- 1/4 szkl. oleju/oliwy
- duża szczypta tymianku
- duża szczypta cząbru
- 1/2 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy marynatę: ocieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok, dodajemy do oleju (oliwy) razem z pozostałymi przyprawami.
2. Kurczaka dokładnie smarujemy marynatą i pozostawiamy w lodówce na co najmniej godzinę.
3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju (oliwy) i smażymy kurczaka na złoto. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Zalewamy pozostałą marynatą rozrobioną w szklance wody i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut do miękkości (lub w piekarniku nagrzanym do 180*C).
4. Podajemy od razu po przyrządzeniu z ulubionymi dodatkami.
RADA: Ja niestety nie miałam w kuchni, ale można dodać odrobinę drobno posiekanej świeżej mięty, by nadać jeszcze delikatniejszego smaku.
Smacznego!!!