niedziela, 15 marca 2015

Cytrynowy kurczak







Na początku przepraszam za jakość zdjęcia. Dopiero na komputerze zauważyłam, że ma ciut przejaskrawione kolory. Oto przepis na ciekawe połączenie mięsa i cytrusów. 



Składniki:
  • 4 udka z kurczaka
  • 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 
  • 1 cytryna 
  • 1/4 szkl. oleju/oliwy
  • duża szczypta tymianku
  • duża szczypta cząbru
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
 Przygotowanie:

1. Przygotowujemy marynatę: ocieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok, dodajemy do oleju (oliwy) razem z pozostałymi przyprawami.

2. Kurczaka dokładnie smarujemy marynatą i pozostawiamy w lodówce na co najmniej godzinę. 

3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju (oliwy) i smażymy kurczaka na złoto. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Zalewamy pozostałą marynatą rozrobioną w szklance wody i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut do miękkości (lub w piekarniku nagrzanym do 180*C). 

4. Podajemy od razu po przyrządzeniu z ulubionymi dodatkami. 

RADA:  Ja niestety nie miałam w kuchni, ale można dodać odrobinę drobno posiekanej świeżej mięty, by nadać jeszcze delikatniejszego smaku.

Smacznego!!!