poniedziałek, 9 marca 2015

Ciasto czekoadowe z wiśniami.





 Kolejny przepis wygrzebany z domowego archiwum. Mama robi go bardzo często w zwykłej formie (bez owoców) ja wolę jednak klasyczne połączenie czekolada - wiśnie.


Składniki:
  • 4 jajka,
  • kostka margaryny (250 gr),
  • szklanka cukru,
  • 4 łyżki wody (mleka),
  • 4 łyżki kakao, 
  • 2 szklanki mąki,
  • szklanka drylowanych wiśni (mogą być z kompotu)
Przygotowanie:

1. W garnku rozpuszczamy margarynę, cukier, wodę (mleko) i kakao. Gotujemy przez kilka minut (nie więcej niż 5), aż masa delikatnie zgęstnieje. 

2. Z gotowej masy odlewamy 3/4 szklanki na polewę.

3. Masę czekoladową delikatnie studzimy, dodajemy do niej żółtka a następnie mąkę, cały czas delikatnie mieszając.

4. Białka ubijamy na sztywną masę i delikatnie mieszając łączymy z masą czekoladową.

5. Wiśnie przesypujemy mąką i dodajemy do masy.

6. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Wylewamy masę a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180* na jakieś 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku.

7. Gorące polewamy odstawioną polewą czekoladową. Można też posypać dodatkowo wiórkami kokosowymi.

Smacznego!!!