
Kolejny przepis wygrzebany z domowego archiwum. Mama robi go bardzo często w zwykłej formie (bez owoców) ja wolę jednak klasyczne połączenie czekolada - wiśnie.
Składniki:
- 4 jajka,
- kostka margaryny (250 gr),
- szklanka cukru,
- 4 łyżki wody (mleka),
- 4 łyżki kakao,
- 2 szklanki mąki,
- szklanka drylowanych wiśni (mogą być z kompotu)
1. W garnku rozpuszczamy margarynę, cukier, wodę (mleko) i kakao. Gotujemy przez kilka minut (nie więcej niż 5), aż masa delikatnie zgęstnieje.
2. Z gotowej masy odlewamy 3/4 szklanki na polewę.
3. Masę czekoladową delikatnie studzimy, dodajemy do niej żółtka a następnie mąkę, cały czas delikatnie mieszając.
4. Białka ubijamy na sztywną masę i delikatnie mieszając łączymy z masą czekoladową.
5. Wiśnie przesypujemy mąką i dodajemy do masy.
6. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Wylewamy masę a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180* na jakieś 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku.
7. Gorące polewamy odstawioną polewą czekoladową. Można też posypać dodatkowo wiórkami kokosowymi.
Smacznego!!!