wtorek, 4 kwietnia 2017

Pancakes'owe jabłuszka w cieście

Print Friendly Version of this pageDrukuj Get a PDF version of this webpagePDF




Dawno mnie tu nie było, ale od dłuższego czasu moje życie to jeden wielki ciąg zmian, zamierzam więc teraz w nim znaleźć odrobinę miejsca, aby pododawać zaległe przepisy. Dziś wybrałam coś prostego, co może służyć za śniadanie czy dowolną przekąskę w ciągu dnia. 





Składniki:

  • 3 jabłka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka cynamonu 
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Jabłka myjemy a następnie kroimy w krążki o grubości 1 cm. Następnie wykrawamy gniazda nasienne.

2. W miseczce mieszamy suche składniki na ciasto. Następnie dodajemy jajka i mleko. Powinniśmy otrzymać bardzo gęste ciasto naleśnikowe.

3. Krążki jabłka moczymy w cieście i smażymy na wolnym ogniu, tak by nie przypalały się a jabłko w środku stało się miękkie (ok. 3-4 minuty z jednej strony).

4. Podajemy na ciepło lub na zimno posypane cukrem pudrem. Możemy podać również na ciepło z lodami lub syropem klonowym.


Smacznego!!!



Print Friendly Version of this pageDrukuj Get a PDF version of this webpagePDF




2 komentarze:

Karolina pisze...

Przepis przypominający mi racuchy z dzieciństwa. Chętnie spróbuję z syropem klonowym ;-)

MęskieTematy pisze...

Przepis znakomity! Smak również.

Prześlij komentarz

ShareThis