Hej! Wielu z was zastanawiało się pewnie co się ze mną dzieje, a działo się dużo! Blog przeszedł w ostatnim czasie gruntowne zmiany i re-branding. Dziś przepis na idealny delikatny pszenny chleb razowy na zakwasie.
Składniki:
- 500 gr mąka pszenna 1850
- 300 gr mąka pszenna 650
- 7 gr drożdże suche
- 200 gr zakwas pszenny
- 550 ml gorącej wody
- 1 łyżka soli
- kminek, słonecznik, czarnuszka - łyżka lub dwie
- 2 łyżki olej lniany
Przygotowanie:
- W dużej misce mieszamy suche składniki.
- Do suchych składników dodajemy zakwas, wodę i olej. Wyrabiamy dokładnie dość luźne ciasto.
- Zostawiamy ciasto przykryte lnianą ściereczka na 30 - 40 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy.
- Keksówkę smarujemy olejem i posypujemy mąką. Wkładamy do niej ciasto na chleb i wyrównujemy górę mokrą ręką. Zostawiamy pod ściereczką na kolejne 20 minut.
- Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 60 minut. Sprawdzamy patyczkiem.
- Chleb po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy z formy na kratkę. By wystygł. Czekamy z krojeniem aż wystygnie.
Smacznego!!!