środa, 23 października 2019

Pszenny chleb na zakwasie






Hej! Wielu z was zastanawiało się pewnie co się ze mną dzieje, a działo się dużo! Blog przeszedł w ostatnim czasie gruntowne zmiany i re-branding. Dziś przepis na idealny delikatny pszenny chleb razowy na zakwasie. 





Składniki:

  • 500 gr mąka pszenna 1850
  • 300 gr mąka pszenna 650
  • 7 gr drożdże suche 
  • 200 gr zakwas pszenny
  • 550 ml gorącej wody
  • 1 łyżka soli
  • kminek, słonecznik, czarnuszka - łyżka lub dwie
  • 2 łyżki olej lniany

Przygotowanie:

  1. W dużej misce mieszamy suche składniki.
  2. Do suchych składników dodajemy zakwas, wodę i olej. Wyrabiamy dokładnie dość luźne ciasto.
  3. Zostawiamy ciasto przykryte lnianą ściereczka na 30 - 40 minut do wyrośnięcia. 
  4. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy. 
  5. Keksówkę smarujemy olejem i posypujemy mąką. Wkładamy do niej ciasto na chleb i wyrównujemy górę mokrą ręką. Zostawiamy pod ściereczką na kolejne 20 minut. 
  6. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 60 minut. Sprawdzamy patyczkiem. 
  7. Chleb po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy z formy na kratkę. By wystygł. Czekamy z krojeniem aż wystygnie. 


Smacznego!!!