Marchewka traktowana jest jako dodatek do dań obiadowych. Jednak ja lubię ja wykorzystać jako główny składnik dania. Dziś marchewkowe piure, ziemniaczki i kotleciki z niespodzianką.
Składniki:
- 1 kg. ziemniaków
- 0,5 kg marchewki
- 4 plasterki mortadeli (1,5 - 2 cm)
- musztarda, sos sojowy, pieprz, coś na panierkę
- łyżka margaryny lub masła i tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości z odrobiną soli. Kiedy są miękkie odcedzamy je i gnieciemy. Ja używam w tym celu ubijaków i miksera.
2. Marchewkę obieramy kroimy i gotujemy z odrobiną soli. Kiedy jest miękka odcedzamy ją i traktujemy tak samo jak ziemniaki. Jednak przed pognieceniem dodajemy do niej łyżkę masła lub margaryny.
3. Robimy panierkę. Ja w tym celu używam gniecionych płatków kukurydzianych. Musztardę mieszamy z sosem sojowym (lub maggie) i pieprzem w dowolnych proporcjach. Panierujemy mortadelę. Najpierw w sypkim, później w musztardzie i jeszcze raz w sypkim. Smażymy na bardzo rozgrzanym tłuszczu z obu stron aż panierka się zrumieni.
4. Podajemy póki gorące.
Smacznego!!!