Jako, że w Tesco okazja tygodnia ziemniaki luz 29 gr/kg to przez kilka dni będą dania z ziemniaków. Ziemniak jak to ziemniak - nadaje się do wszystkiego, jest prosty w przygotowaniu i nadaje się do wszystkiego. Dziś bardzo proste w przygotowaniu piure, które czasem lubi płatać figle i nie wychodzi kremowe.
Składniki:
- 1,5 kg. ziemniaków
- 2 kopiaste łyżki masła/margaryny
- serek topiony z ziołami (100 gr.)
- 3 łyżki mąki
- zioła prowansalskie, sól, pieprz
Przygotowanie:
Piure:
Gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę z dodatkiem soli do miękkości. Dodajemy masło (margarynę) i miksujemy na gładką masę. Można dodać odrobinę śmietanki.
Sos:
Gotujemy pół litra wody lub mleka z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich. W 1/2 szklanki wody rozrabiamy mąkę i zaciągamy gotujący się sos. Dodajemy porwany na kawałki serek i mieszamy do rozpuszczenia serka. Zdejmujemy z ognia i jeszcze chwilę mieszamy.
SMACZNEGO!