czwartek, 27 września 2012

Piure ziemniaczane z sosem serowo-ziołowym


Jako, że w Tesco okazja tygodnia ziemniaki luz 29 gr/kg to przez kilka dni będą dania z ziemniaków. Ziemniak jak to ziemniak - nadaje się do wszystkiego, jest prosty w przygotowaniu i nadaje się do wszystkiego. Dziś bardzo proste w przygotowaniu piure, które czasem lubi płatać figle i nie wychodzi kremowe.




Składniki: 


  • 1,5 kg. ziemniaków
  • 2 kopiaste łyżki masła/margaryny
  • serek topiony z ziołami (100 gr.)
  • 3 łyżki mąki
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz


Przygotowanie: 

Piure: 

Gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę z dodatkiem soli do miękkości. Dodajemy masło (margarynę) i miksujemy na gładką masę. Można dodać odrobinę śmietanki.

Sos: 

Gotujemy pół litra wody lub mleka z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich. W 1/2 szklanki wody rozrabiamy mąkę i zaciągamy gotujący się sos. Dodajemy porwany na kawałki serek i mieszamy do rozpuszczenia serka. Zdejmujemy z ognia i jeszcze chwilę mieszamy. 




SMACZNEGO!