wtorek, 25 września 2012

Zupa ziemniaczana z pulpecikami




Pożywna i bardzo smaczna zupa. Jest prosta w wykonaniu i nikt nie powinien mieć większych trudności z jej wykonaniem. Przywodzi na myśl smaki z dzieciństwa. 


Składniki:


  • 1 kg ziemniaków
  • 500 gr mięsa mielonego
  • 2 bułki, 
  • jedna średnia cebula
  • 200 ml. śmietanki 18% (gęstej)
  • 2 kostki rosołowe 
  • ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, pieprz czarny mielony, sól, 
  • suszone lub świeże warzywa starte na tarce o grubych oczkach
  • natka pietruszki suszona lub świeża. 
  • 4 łyżki mąki, 


Przygotowanie: 

1. W dużym garnku gotujemy ok. 2 - 3l. wody dodajemy do niej kostki rosołowe, warzywa, sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. 
2. W osobnym garnku gotujemy ziemniaki pokrojone w kosteczkę z odrobiną soli. 
3. W miseczce przygotowujemy mięso na pulpeciki. Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną drobno cebulkę i bułkę moczoną w mleku lub wodzie. 
4. Gdy zagotuje się woda na pulpeciki zmniejszamy temperaturę na minimum i wrzucamy pulpeciki (takich jak na zdjęciach z tej porcji wyszło 14 sztuk). Odczekujemy 4 - 5 minut aż mięso się zetnie i delikatnie mieszamy. Czekamy aż pulpeciki wypłyną na powierzchnię i gotujemy 10 - 15 minut na małym ogniu. Delikatnie mieszając raz czy dwa. 
5. Gdy pulpeciki są gotowe, dodajemy ugotowane wcześniej ziemniaczki i gotujemy kolejne 2 - 3 minuty. 
6. W 1/2 szklanki wody rozprowadzamy mąkę. Dodajemy do zupy, delikatnie mieszamy i gotujemy minutkę lub dwie by zupa zgęstniała. 
7. Próbujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i pietruszką.
8. Nakładamy zupę na talerze. Do każdej porcji dodajemy łyżkę śmietanki. Śmietankę można dodać całą do garnka, ale wtedy zupa szybciej może się popsuć. 


SMACZNEGO!