piątek, 7 grudnia 2012

Cannelloni z mięsem i pieczarkami



Zrobiłem dziś obiad dla mojej kobiety, która w pocie czoła stara się uczyć :) Z racji tego, że w lodówce napotkałem pieczarki, które usilnie próbowały się z niej wydostać postanowiłem je wykorzystać.




Składniki:

  • Opakowanie makaronu cannelloni
  • 15 dag pieczarek
  • duża cebula
  • 500 gr mięsa mielonego
  • przecier pomidorowy
  • 20 dag tartego żółtego sera
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • fix do spaghetti bolognese
  • oliwa do smażenia
  • puszka lub dwie ulubionego piwa ;) 

Przygotowanie: 

  1. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno posiekaną cebule i pieczarki.
  2. Teraz nadchodzi najlepszy moment na otwarcie puszki złocistego trunku.
  3. Zezłoconą cebulkę wraz z pieczarkami zdejmujemy z patelni i po uzupełnieniu oliwy smażymy mięso. Przyprawiamy łyżką przyprawy do mięsa wieprzowego.
  4. Czas na kolejny łyk złocistego trunku. 
  5. Gdy mięsko ładnie się przyrumieni dodajemy łyżeczkę przecieru oraz 100 ml wody i dusimy ok 10 minut. 
  6. W garnku rozrabiamy fix w 400 ml. wody z dodatkiem 2 - ch łyżek przecieru i zagotowujemy.
  7. Kolejny łyczek piwka.
  8. Gdy mięso przestygnie (można używać gorącego....  nie polecam...) nadziewamy nasze rurki odciskając nadmiar tłuszczu, co jakiś czas pociągając solidny łyk piwa.
  9. Przygotowane rurki układamy w naczyniu żaroodpornym (najlepiej układać jednowarstwowo) i zalewamy sosem z fixa.
  10. W tym momencie powinniśmy otworzyć drugą puszkę złocistego trunku i rozgrzać piekarnik do 200 stopni. 
  11. Przykryte naczynie z naszym cannelloni wstawiamy do piekarnika na  ok. 15 minut.
  12. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i posypujemy tartym serem i wstawiamy na kolejne 15 minut. 
  13. Dopijamy nasz złocisty trunek i po upływie owych 15 minut przestawiamy piekarnik na opiekanie na ok. 5 minut.
  14. Z uśmiechem na ustach serwujemy potrawę zmęczonej kobiecie. 
SMACZNEGO!