Jako, że w sobotę minął kolejny nasty miesiąc od dnia zaręczyn to postanowiliśmy to uczcić czymś pysznym. Jako, że od kilku dni chodziło za nami coś lekkiego wybraliśmy Sałatkę Cezar i białe półsłodkie wino.
Składniki:
- mieszanka sałat z rukolą,
- średni pomidor
- pół świeżego ogórka
- pierś z kurczaka (ok. pół kg)
- grzanki pszenne
- pół puszki kukurydzy
- majonez
- jogurt naturalny
- przyprawa tzatzyki
- przyprawa kebab - gyros
- ser tarty (twardy np. parmezan)
Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w łyżce oliwy i łyżce przyprawy do gyrosa i odstawiamy na 20 - 30 minut do lodówki.
2. Chleb tostowy kroimy w kostkę i rumienimy na patelni z niewielka ilością oliwy.
3. Ok. 150 - 200 gr. jogurtu łączymy z 2 łyżkami majonezu i 2 łyżeczkami przyprawy tzatzyki i odstawiamy do schłodzenia.
4. Smażymy kurczaka na łyżce oliwy, osączamy nadmiar tłuszczu i odstawiamy do wystygnięcia.
5. Mix sałat rwiemy ma mniejsze części, dodajemy pokrojonego w drobną kostkę pomidora i ogórka, oraz odsączoną kukurydzę.
6. Całość posypujemy częścią startego sera, mieszamy i dodajemy resztę sera, ponownie mieszamy.
7. Dodajemy kurczaka oraz sos i całość mieszamy.
8. Posypujemy grzankami i delikatnie mieszamy.
9. Podajemy zaraz po przygotowaniu ze schłodzonym białym winem.
SMACZNEGO!!!