poniedziałek, 10 grudnia 2012

Kolacja dla dwojga, czyli sałatka i wino




Jako, że w sobotę minął kolejny nasty miesiąc od dnia zaręczyn to postanowiliśmy to uczcić czymś pysznym. Jako, że od kilku dni chodziło za nami coś lekkiego wybraliśmy Sałatkę Cezar i białe półsłodkie wino.




Składniki: 


  • mieszanka sałat z rukolą, 
  • średni pomidor 
  • pół świeżego ogórka 
  • pierś z kurczaka (ok. pół kg)
  • grzanki pszenne
  • pół puszki kukurydzy
  • majonez 
  • jogurt naturalny 
  • przyprawa tzatzyki 
  • przyprawa kebab - gyros 
  • ser tarty (twardy np. parmezan) 


Przygotowanie: 

1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w łyżce oliwy i łyżce przyprawy do gyrosa i odstawiamy na 20 - 30 minut do lodówki.

2. Chleb tostowy kroimy w kostkę i rumienimy na patelni z niewielka ilością oliwy.

3. Ok. 150 - 200 gr. jogurtu łączymy z 2 łyżkami majonezu i 2 łyżeczkami przyprawy tzatzyki i odstawiamy do schłodzenia.

4. Smażymy kurczaka na łyżce oliwy, osączamy nadmiar tłuszczu i odstawiamy do wystygnięcia.

5. Mix sałat rwiemy ma mniejsze części, dodajemy pokrojonego w drobną kostkę pomidora i ogórka, oraz odsączoną kukurydzę.

6. Całość posypujemy częścią startego sera, mieszamy i dodajemy resztę sera, ponownie mieszamy.

7. Dodajemy kurczaka oraz sos i całość mieszamy.

8. Posypujemy grzankami i delikatnie mieszamy.

9. Podajemy zaraz po przygotowaniu ze schłodzonym białym winem.


SMACZNEGO!!!