poniedziałek, 3 grudnia 2012

Makaron pene a'la Spaghetti Boloniese





Makaron pene równie dobrze nadaje się do podania jako spaghetti.


Składniki:


  • 400 gr makaronu (jakikolwiek)
  • 250 gr. mięsa mielonego,
  • sos pomidorowy lub pomidory bez skórki
  • pół dużej cebuli
  • sól, 
  • pieprz, 
  • majeranek, 
  • zioła do pizzy, 
  • papryka czerwona, 
  • czosnek, 
  • fix do spaghetti, 
  • olej

Przygotowanie:

1. Wstawiamy wodę na makaron z olejem i przyprawą do pizzy.

2. Na patelni podsmażamy pół cebulki, i dodajemy do niej mięso.

3. Kiedy mięso ładnie się przysmaży dodajemy sos pomidorowy lub pomidory oraz przyprawy.

4. W tym czasie powinna zagotować się woda więc wrzucamy makaron i gotujemy wg. przepisu.

5. Sos doprawiamy pikantnie - ziołowo (nie polecam fixa z Tesco sprawia, że sos jest kwaśny) według uznania.

6. Możemy podać z odrobiną startego żółtego sera. 

Smacznego!