poniedziałek, 3 grudnia 2012

Polędwiczka na maśle, czyli mini steki


Puncor wysłał mnie dziś do sklepu a jak wróciłam czekał na mnie pyszny obiadek :D Jako, że ostatnio stekami napaliliśmy się na tak przyrządzane mięso to dziś kolejny pomysł. Więcej o stekach tutaj



Składniki: 


  • polędwiczka wieprzowa (ok. 300 gr)
  • sól, 
  • pieprz, 
  • masło


Przygotowanie: 

1. Polędwiczkę kroimy na paski szerokości  2 - 2,5 cm. i delikatnie rozbijamy, solimy i pieprzymy po czym smażymy na gorącym maśle po ok. minutę z każdej strony. 

Podajemy z duszoną cebulką i tostami.

 Jak zrobić duszoną cebulkę? 

Potrzebujemy jedną bardzo dużą cebulę (lub dwie mniejsze) kroimy ją w pół talarki i smażymy na maśle, na którym smażyliśmy polędwiczki, dodajemy do niej odrobinę soli, pieprzu i szczyptę majeranku oraz 1/4 szklanki wody. Dusimy cebulkę do miękkości. 

Następny przepis będzie ze zdjęciami :D 

SMACZNEGO!!!