piątek, 19 kwietnia 2013

Tania, wykwintna kolacja dla dwojga






Jak zrobić coś mega wykwintnego a zarazem taniego? Bardzo prosto, wystarczy trochę pomyślunku :) Dziś proponujemy zapiekanego łososia ala tatar oraz Camembert w cieście francuskim - idealny do wina. 






Będziemy do tego potrzebować:


  • 2 medaliony mrożone z łososia,
  • 1 opakowanie szynki parmeńskiej / szwarcwaldzkiej,
  • odrobina przyprawy do ryby,
  • 2 opakowania sera typu Camembert (ewentualnie Brie),
  • ciasto francuskie,
  • bagietka,
  • zioła prowansalskie,
  • odrobina masła,



Przygotowanie: 

1. Gotowe ciasto francuskie kroimy na połowę i "dźgamy" widelcem, układamy na nim ser a brzegi owijamy plasterkiem szynki przekrojonym na pół. Zawijamy ciasto, tak by ładnie wyglądało. Wkładamy do zamrażalnika.

2. Na folii aluminiowej układamy szynkę - mi wystarczyły 3 plastry (można ją pokroić w paski i "zapleść"), na niej kładziemy mrożonego łososia, posypujemy odrobiną przyprawy do ryb i zawijamy, najpierw w szynkę później w folię.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Wkładamy do niego zawiniątka z sera. Pieczemy dokładnie 15 minut (!)

4. W czasie gdy piecze się ser kroimy bagietkę, smarujemy masłem i posypujemy ziołami.

5. Po 15 minutach wkładamy grzanki z bagietki. Przestawiamy piekarnik na opiekanie i trzymamy jeszcze 5 minut. Po tym czasie wyciągami bagietki i ser.

6. Ser schładzamy, na ciepło wypływa z zawiniątka. W tym czasie pieczemy rybę, też w 180 stopniach również 15 minut!!!

7. Odwijamy rybę z folii i układamy wraz z grzankami na talerzu - ryba powinna być delikatnie surowa.

8. Rybę podajemy na ciepło najlepiej z białym słodkim winem. Schłodzony ser kroimy  w ósemki i podajemy jako zakąskę.


Za całość składników (razem z winem) w Tesco zapłaciliśmy ok 55 zł. Łososiem można najeść się bardzo, więc może wystarczyć i jeden krążek sera. Ser można przygotować wcześniej i podać w czasie gdy czekacie na rybę :)

SMACZNEGO!!!