Jak zrobić coś mega wykwintnego a zarazem taniego? Bardzo prosto, wystarczy trochę pomyślunku :) Dziś proponujemy zapiekanego łososia ala tatar oraz Camembert w cieście francuskim - idealny do wina.
Będziemy do tego potrzebować:
- 2 medaliony mrożone z łososia,
- 1 opakowanie szynki parmeńskiej / szwarcwaldzkiej,
- odrobina przyprawy do ryby,
- 2 opakowania sera typu Camembert (ewentualnie Brie),
- ciasto francuskie,
- bagietka,
- zioła prowansalskie,
- odrobina masła,
Przygotowanie:
1. Gotowe ciasto francuskie kroimy na połowę i "dźgamy" widelcem, układamy na nim ser a brzegi owijamy plasterkiem szynki przekrojonym na pół. Zawijamy ciasto, tak by ładnie wyglądało. Wkładamy do zamrażalnika.
2. Na folii aluminiowej układamy szynkę - mi wystarczyły 3 plastry (można ją pokroić w paski i "zapleść"), na niej kładziemy mrożonego łososia, posypujemy odrobiną przyprawy do ryb i zawijamy, najpierw w szynkę później w folię.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Wkładamy do niego zawiniątka z sera. Pieczemy dokładnie 15 minut (!)
4. W czasie gdy piecze się ser kroimy bagietkę, smarujemy masłem i posypujemy ziołami.
5. Po 15 minutach wkładamy grzanki z bagietki. Przestawiamy piekarnik na opiekanie i trzymamy jeszcze 5 minut. Po tym czasie wyciągami bagietki i ser.
6. Ser schładzamy, na ciepło wypływa z zawiniątka. W tym czasie pieczemy rybę, też w 180 stopniach również 15 minut!!!
7. Odwijamy rybę z folii i układamy wraz z grzankami na talerzu - ryba powinna być delikatnie surowa.
8. Rybę podajemy na ciepło najlepiej z białym słodkim winem. Schłodzony ser kroimy w ósemki i podajemy jako zakąskę.
Za całość składników (razem z winem) w Tesco zapłaciliśmy ok 55 zł. Łososiem można najeść się bardzo, więc może wystarczyć i jeden krążek sera. Ser można przygotować wcześniej i podać w czasie gdy czekacie na rybę :)