Nie każdy lubi tradycyjne spaghetti alla carbonara. Spójrzmy prawdzie w oczy - kto miałby ochotę na jajecznicę z makaronem? Jednak jest coś szlachetnego w spaghetti z białym sosem. Dlatego dziś poeksperymentowałam i udało mi się uzyskać oczekiwany smak. Ja używałam resztek z innych dań - np. z rosołu wołowego zamiast bulionu, ale myślę, że z bulionem wołowym powinno smakować idealnie.
Składniki:
- paczka makaronu (najlepsze będą świderki)
- szynka lub parzony boczek
- 2 łyżki śmietanki ( 18% - gęstej)
- ok. 2 szklanek bulionu wołowego
- łyżka masła
- szczypta ostrej papryki
- czubata łyżka mąki
Przygotowanie:
1. Gotujemy makaron wg. przepisu.
2. Szynkę (boczek) kroimy w drobniutką kosteczkę i smażymy na łyżce masła.
3. Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
4. Śmietankę rozprowadzamy w pół szklanki wody wraz z mąką.
5. Zaciągamy sos mąką ze śmietanką.
6. Dodajemy makaron do sosu i dokładnie mieszamy.
7. Próbujemy i doprawiamy szczyptą papryki, ewentualnie dosalamy.
Smacznego!!!!