poniedziałek, 10 czerwca 2013

Zapiekanka w bułce




Wcześniej wstawiłam już przepis na tosty z jajkiem. Teraz postanowiłam zmodyfikować przepis na wersję kolacyjną. Danie jest bardzo proste w wykonaniu i bardzo efektowne podczas jedzenia. Gdy podamy je gościom zapewne zrobi wrażenie.







Składniki: 

  • 100 gr mięsa mielonego
  • 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • tarty ser

Sposób przygotowania:

1. Z bułek odkrawamy górę i wydrążamy w środku.

2. Cebulkę i czosnek drobno siekamy i rumienimy na złoto.

3. Do cebuli dodajemy mięso i smażymy na sypko. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i przecierem pomidorowym.

5. Mięso dzielimy na dwie porcje.

6. Do każdej dodajemy jajko, łyżkę mleka i odrobinę startego sera.

7. Bułki nadziewamy mięsem i posypujemy dużą ilością startego sera.

8. Pieczemy w 200 st. ok. 20 minut.

9. Podajemy z sosem czosnkowym.

SMACZNEGO!!!