poniedziałek, 10 czerwca 2013

Rożki z tortilli z burito




Na blogu był już przepis i na burito i na taco, ale tym razem jest ono typowo meksykańskie i nietypowo podane :)

Po pierwsze z tortilli robimy nie muszelki taco, ale rożki. Puncora natchnęło i wymyślił nietypowy sposób na zrobienie miseczek nie tylko do burito. Wystarczy zmontować bardzo prosty stelaż widoczny na zdjęciu. Stelaż składa się z dwóch obręczy, połączonych prostym kawałkiem drutu i podpórki.





Składniki: 

  • Salsa
  • 500 gr mięsa mielonego
  • cebula
  • 4 tortille
  • ser żółty

Przygotowanie:

1. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy z mięsem mielonym. Dodajemy do nich salsę i ewentualnie doprawiamy do smaku. 

2. Tortille ustawiamy na stojaku i na stojąco pieczemy w 150 st. ok 25 minut (aż zeschną). Po tym czasie wrzucamy w nie odrobinę startego sera i pieczemy aż ser się rozpuści. Przy układaniu tortilli należy zapamiętać, by zawinąć dół.

3. W rożki wkładamy farsz i wszystko posypujemy serem. 

4. Podajemy gorące. 

Smacznego!!!