Jako, że zbliża się lato, czyli sezon lekkich dań z wykorzystaniem w dużej mierze sałaty, Puncor stworzył sos do sałatek na bazie oliwy.
- kilka liści bazylii
- listki pietruszki
- kilka listków kolendry
- 2 ząbki czosnku
- odrobina soli
- 5 - 6 ziarenek pieprzu czarnego lub kolorowego
- odrobina cebulki (lub szczypiorku)
- oliwa z oliwek lub olej
Przygotowanie:
1. Kolendrę i bazylię drobniutko siekamy.
2. Tak samo robimy z czosnkiem i cebulką.
3. W buteleczkę wrzucamy: całe liście pietruszki, czosnek, cebulkę, kolendrę, bazylię, odrobinę soli, ziarenka pieprzu i zalewamy do pełna oliwą lub olejem a następnie mieszamy.
4. Odstawiamy na co najmniej 24 h w zimne miejsce.
Używamy jako sosu do sałatek lub doprawki do tostów.