czwartek, 6 czerwca 2013

Ziołowa oliwa do sałatek






Jako, że zbliża się lato, czyli sezon lekkich dań z wykorzystaniem w dużej mierze sałaty, Puncor stworzył sos do sałatek na bazie oliwy.






Składniki:

  • kilka liści bazylii
  • listki pietruszki
  • kilka listków kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina soli
  • 5 - 6 ziarenek pieprzu czarnego lub kolorowego
  • odrobina cebulki (lub szczypiorku)
  • oliwa z oliwek lub olej



Przygotowanie:

1. Kolendrę i bazylię drobniutko siekamy.

2. Tak samo robimy z czosnkiem i cebulką.

3. W buteleczkę wrzucamy: całe liście pietruszki, czosnek, cebulkę, kolendrę, bazylię, odrobinę soli, ziarenka pieprzu i zalewamy do pełna oliwą lub olejem a następnie mieszamy.

4. Odstawiamy na co najmniej 24 h w zimne miejsce.

Używamy jako sosu do sałatek lub doprawki do tostów.