Jako, że wkręciliśmy się w gotowanie na parze teraz coś z tej działki. Na początek polecę gorąco sitka do gotowania na parze takie jak to. Jest wygodne i tanie. Zakup w Tesco kosztował nas całe 9.99 :)
Dziś polecam na obiad kurczaka w panierze ziołowym, groszek z marchewką i brokuł gotowany na parze.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- ziołowa przyprawa do kurczaka
- łyżka oleju
- 2 szklanki mrożonego groszku
- 2 szklanki mrożonej marchewki
- 1 świeży brokuł
- łyżka mąki
- małe masło (100 gr)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Kurczaka myjemy. Posypujemy 2 łyżkami przyprawy do kurczaka, odrobiną soli i pieprzu. Oraz polewamy delikatnie olejem, by przyprawa ładnie przykleiła się do mięsa.
2. Marynujemy kurczaka ok. dwóch godzin a następnie pieczemy 40 - 50 minut w 250 st. zawiniętego w folię aluminiową.
3. Brokuł różyczkujemy i gotujemy na parze tuż przed podaniem.
4. Groszek i marchewkę gotujemy w szklance wody do miękkości.
5. W garnku topimy masło i dodajemy do niego odrobinę soli. Kilka łyżek odlewamy a na reszcie podsmażamy groszek z marchewką. Dodajemy do nich łyżkę mąki i ponownie podsmażamy. Następnie dodajemy odrobinę wody tak by mąka utworzyła sos.
6. Resztą masła już na talerzu polewamy brokuł.
7. Podajemy gorące. Rada: do marchewki z groszkiem można dodać ugotowany ryż, będzie bardziej sycące.
Smacznego!!!