czwartek, 6 czerwca 2013

Wiosenny obiad - kurczak i warzywa





Jako, że wkręciliśmy się w gotowanie na parze teraz coś z tej działki. Na początek polecę gorąco sitka do gotowania na parze takie jak to. Jest wygodne i tanie. Zakup w Tesco kosztował nas całe 9.99 :)

Dziś polecam na obiad kurczaka w panierze ziołowym, groszek z marchewką i brokuł gotowany na parze.







Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • ziołowa przyprawa do kurczaka
  • łyżka oleju
  • 2 szklanki mrożonego groszku
  • 2 szklanki mrożonej marchewki
  • 1 świeży brokuł
  • łyżka mąki
  • małe masło (100 gr)
  • sól
  • pieprz





Przygotowanie: 

1. Kurczaka myjemy. Posypujemy 2 łyżkami przyprawy do kurczaka, odrobiną soli i pieprzu. Oraz polewamy delikatnie olejem, by przyprawa ładnie przykleiła się do mięsa.

2. Marynujemy kurczaka ok. dwóch godzin a następnie pieczemy 40 - 50 minut w 250 st. zawiniętego w folię aluminiową.

3. Brokuł różyczkujemy i gotujemy na parze tuż przed podaniem.

4. Groszek i marchewkę gotujemy w szklance wody do miękkości.

5. W garnku topimy masło i dodajemy do niego odrobinę soli. Kilka łyżek odlewamy a na reszcie podsmażamy groszek z marchewką. Dodajemy do nich łyżkę mąki i ponownie podsmażamy. Następnie dodajemy odrobinę wody tak by mąka utworzyła sos.

6. Resztą masła już na talerzu polewamy brokuł.

7. Podajemy gorące. Rada: do marchewki z groszkiem można dodać ugotowany ryż, będzie bardziej sycące.


Smacznego!!!