sobota, 20 lipca 2013

Domowa pizza






Nie raz siedząc w domu człowiek zjadłby coś niezdrowego, ale ile razy można jeść hot-dogi? Dlatego też dzisiaj zrobiliśmy pizzę! 






Składniki na ciasto: 
  • 2 szklanki mąki
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • duża szczypta soli
  • łyżeczka przyprawy do pizzy (opcjonalnie)
  • łyżka cukru
  • szklanka ciepłej wody


Sos do pizzy: 
  • 4 łyżki ketchupu (gęsty, dobrej jakości np. Włocławek)
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki wody
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5  łyżeczki przyprawy do pizzy
  • kilka listków bazylii
  • 2 ząbki czosnku


Dodatkowe składniki:
  • 100 gr sera mozzarella
  • 100 - 150 gr sera gouda (lub podobny)
  • 20 dkg pieczarek
  • 2 cebule średnie (lub jedna duża)
  • 250 gr mięsa mielonego
  • kilka plasterków salami
  • pół puszki kukurydzy
  • 150 gr mięsa z kurczaka
  • 1 papryka w dowolnym kolorze



Przygotowanie: 

1. Zaczynamy od zrobienia sosu. Do miseczki wrzucamy drobno posiekany  (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek, posiekane liście bazylii, zalewamy wodą i dodajemy resztę składników. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki, żeby się "przegryzł". 

2. Zarabiamy drożdże. Wrzucamy je do miseczki i wsypujemy łyżkę cukru i łyżeczkę mąki. Zalewamy łyżką ciepłej wody i delikatnie mieszamy do jednolitej konsystencji. Odstawiamy w ciepłe miejsce. 

3. Przygotowujemy mąkę na ciasto. Przesiewamy przez sitko do miski i dodajemy szczyptę soli i łyżkę przyprawy do pizzy. Dokładnie mieszamy. 

4. Kiedy wyrosną drożdże dodajemy do mąki. Dokładnie wyrabiamy twarde ciasto, dodając ok 1/2 szklanki ciepłej (koniecznie) wody.  Pod koniec wyrabiania dodajemy dwie łyżki oleju i delikatnie "dorabiamy". Odstawiamy w ciepłe miejsce. 

5. Zajmujemy się dodatkami. Pieczarki i mozzarellę kroimy w plasterki, kurczaka w kostkę, cebulę w talarki, paprykę w paseczki. Ser ścieramy na tarce. Wszystkie surowe dodatki podsmażamy kolejno na łyżce oleju. Kurczaka i mięso mielone doprawiamy wg uznania. 

6. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość układamy je w formie posypanej mąką i delikatnie rozwałkowujemy. Pokrywamy dokładnie sosem i układamy plastry mozzarelli. Resztę dodatków układamy jak chcemy, całość posypujemy startym serem. 

7. Zapiekamy ok 30 minut w 200 stopniach. 


Smacznego!!!