Czasem po obiedzie zostaje ryż, wiele razy wykorzystywałam go później do gołąbków czy pulpecików. Od jakiegoś czasu robię także pulpeciki z samego ryżu podając je na ciepło jako osobne danie np. na kolację.
Składniki:
- 300 gr ryżu
- pęczek pietruszki
- mała cebulka
- 3 ząbki czosnku
- sól
- szczypta ostrej papryki
- pół szklanki mąki
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka przyprawy do karkówki
- łyżeczka przyprawy do kurczaka (może być ziołowa)
- jajko (wg. uznania)
Przygotowanie:
1. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Dodając do wody sól.
2. Studzimy i wrzucamy do miseczki. Dodajemy posiekaną cebulkę, pietruszkę, czosnek i pozostałe dodatki. Jajka dodajemy wg uznania (ja nie dodaję wcale). Mieszamy dokładnie i formujemy pulpeciki.
3. Smażymy na złoto z obu stron, na bardzo gorącym oleju.
4. Można podawać z surówkami i sosami jako osobne danie lub jako ciekawy dodatek do mięsa.
Smacznego!!!