środa, 17 lipca 2013

Wegetariańskie pulpeciki ryżowe





Czasem po obiedzie zostaje ryż, wiele razy wykorzystywałam go później do gołąbków czy pulpecików. Od jakiegoś czasu robię także pulpeciki z samego ryżu podając je na ciepło jako osobne danie np. na kolację. 






Składniki: 

  • 300 gr ryżu
  • pęczek pietruszki
  • mała cebulka
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • szczypta ostrej papryki
  • pół szklanki mąki
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka przyprawy do karkówki
  • łyżeczka przyprawy do kurczaka (może być ziołowa)
  • jajko (wg. uznania) 


Przygotowanie:

1. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Dodając do wody sól. 

2. Studzimy i wrzucamy do miseczki. Dodajemy posiekaną cebulkę, pietruszkę, czosnek i pozostałe dodatki. Jajka dodajemy wg uznania (ja nie dodaję wcale). Mieszamy dokładnie i formujemy pulpeciki. 

3. Smażymy na złoto z obu stron, na bardzo gorącym oleju. 

4. Można podawać z surówkami i sosami jako osobne danie lub jako ciekawy dodatek do mięsa. 

Smacznego!!!