Ciasto drożdżowe wydaje się trudne, ale takie nie jest, a w dodatkowym połączeniu z jego uniwersalnością nadaje się praktycznie do wszystkiego. Dziś z jednej porcji ciasta zrobiłam nie tylko słodkie drożdżóweczki z dżemem ale także pyszne pizzerinki.
Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 40 g drożdży
- 4 łyżki oleju
- duża szczypta soli
- łyżka cukru
- szklanka ciepłej wody
Dodatki:
słodkie:
- dżem
- orzechy siekane
- stopione masło
słone:
- 4 łyżki ketchupu (gęsty, dobrej jakości np. Włocławek)
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół szklanki wody
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki przyprawy do pizzy
- kilka listków bazylii
- 2 ząbki czosnku
- cebulka
- pieczarki
Przygotowanie:
1. Drożdże zarabiamy z odrobiną wody, cukrem i łyżką mąki. Następnie dodajemy do przesianej mąki wymieszanej z solą i wyrabiamy ciasto przez 5 - 7 minut. Na koniec dodajemy olej i wyrabiamy kolejne 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Cebulkę i pieczarki podsmażamy z odrobiną soli i pieprzu. Z pozostałych słonych składników robimy sos.
3. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy na porcje. Na pizzerinki wyrabiamy kulki ciasta jak na bułeczki po czym w środku robimy wgłębienie szklanką jak na zdjęciu poniżej. Następnie smarujemy całość sosem a w zagłębienie wkładamy pieczarki podsmażone z cebulką.
4. Część ciasta dzielimy na równe kawałki i wałkujemy na kwadraty a następnie zawijamy jak na zdjęciu z farszem w środku.
5. Z pozostałego ciasta można także zrobić klasyczne pierożki drożdżowe.
|
|
SMACZNEGO!!!