sobota, 26 października 2013

Drożdżowe pyszności






Ciasto drożdżowe wydaje się trudne, ale takie nie jest, a w dodatkowym połączeniu z jego uniwersalnością nadaje się praktycznie do wszystkiego. Dziś z jednej porcji ciasta zrobiłam nie tylko słodkie drożdżóweczki z dżemem ale także pyszne pizzerinki. 


Składniki na ciasto: 
  • 4 szklanki mąki
  • 40 g drożdży
  • 4 łyżki oleju
  • duża szczypta soli
  • łyżka cukru
  • szklanka ciepłej wody
Dodatki:

słodkie: 
  • dżem 
  • orzechy siekane
  • stopione masło

słone:
  • 4 łyżki ketchupu (gęsty, dobrej jakości np. Włocławek)
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki wody
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5  łyżeczki przyprawy do pizzy
  • kilka listków bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • cebulka 
  • pieczarki


Przygotowanie: 

1. Drożdże zarabiamy z odrobiną wody, cukrem i łyżką mąki. Następnie dodajemy do przesianej mąki wymieszanej z solą i wyrabiamy ciasto przez 5 - 7 minut. Na koniec dodajemy olej i wyrabiamy kolejne 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia. 

2. Cebulkę i pieczarki podsmażamy z odrobiną soli i pieprzu. Z pozostałych słonych składników robimy sos. 

3. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy na porcje. Na pizzerinki wyrabiamy kulki ciasta jak na bułeczki po czym w środku robimy wgłębienie szklanką jak na zdjęciu poniżej. Następnie smarujemy całość sosem a w zagłębienie wkładamy pieczarki podsmażone z cebulką. 


4. Część ciasta dzielimy na równe kawałki i wałkujemy na kwadraty a następnie zawijamy jak na zdjęciu z farszem w środku.


5. Z pozostałego ciasta można także zrobić klasyczne pierożki drożdżowe. 



6. W ten sam sposób robimy słodkie drożdżówki, zamiast sosu używając dżemu np. porzeczkowego a zamiast cebulki drobno posiekanych orzechów włoskich. Wszystkie drożdżówki, które mają ciasto na wierzchu smarujemy stopionym masłem. Następnie układamy je na blasze, pamiętając aby zostawić im miejsce do wyrośnięcia. Następnie wkładamy do piekarnika na 180*C na ok. 40 minut aż ciasto ładnie wyrośnie i pięknie się zrumieni.



SMACZNEGO!!!