Pizza hawajska jest ciekawą alternatywą do ciężkich pizz z dużą ilością mięsa i smażonych dodatków. Jest szybka w przygotowaniu, bardzo łatwa a w smaku można wyczuć lekko słodko - kwaśną nutę. Przedstawiam prosty przepis na jej przygotowanie.
Składniki:
- ciasto jak z pizzy domowej
Dodatki:
- mała pierś z kurczaka
- szynka w plastrach
- pół puszki kukurydzy
- puszka ananasa w zalewie lub ćwiartka świeżego
- ser gouda
- sól
- pieprz
Na sos:
- 4 łyżki ketchupu (gęsty, dobrej jakości np. Włocławek)
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół szklanki wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy ciasto jak w przepisie na pizzę domową.
2. Sos przygotowujemy także jak w pizzy domowej, ale z innymi proporcjami składników.
3. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem a następnie grillujemy lub smażymy na złoto.
4. Kukurydzę i ananasa odsączamy ( jeśli mamy świeżego, obieramy go i kroimy w kostkę). Plastry szynki również kroimy w kostkę.
5. Ciasto na pizzę rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm. Pokrywamy sosem, układamy na nim dodatki, posypujemy startym serem.
6. Pieczemy ok 15 - 20 minut w 200*C.
Smacznego!!!