
Siema, ten przepis jest odrobinę przeze mnie zmieniony, na samym końcu podam również inne możliwości modyfikacji.
Składniki:
- 5 jaj,
- 2 szklanki cukru,
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szklanka białego napoju gazowanego (oranżada, Sprite, 3 Cytryny),
- 1/2 szklanki oleju,
- łyżka mąki,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- 2 łyżki kakao,
Przygotowanie:
1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
2. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy gęstą bezę.
3. Do białek dodajemy żółtka i delikatnie ubijamy przez chwilę.
4. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli wsypujemy do masy jajecznej, cały czas delikatnie mieszając.
5. Nie przerywając mieszania wlewamy najpierw napój a następnie olej.
6. Gotową masę dzielimy na pół. Do jednej dodajemy wiórki kokosowe i mąkę do drugiej kakao.
7. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylewamy oba ciasta tworząc wzorki.
8. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* i pieczemy przez 40 - 60 minut sprawdzając patyczkiem czy jest już suche w środku.
RADA: Jak już pisałam ciasto zostało przeze mnie zmodyfikowane (dodanie wiórków kokosowych). W przepisie, który dostałam od siostry do białego ciasta dodaje się 2 łyżki mąki a na ciasto wykłada owoce sezonowe (truskawki, wiśnie, śliwki). Druga siostra ma przepis, w którym masę dzieli się jeszcze przed wlaniem napoju i do jednej części dodaje się białą oranżadę do drugiej czerwoną a do obu dodatkową mąkę. Wtedy ciasto różni się jedynie delikatnie barwą (jedno jest różowawe).
Smacznego!!!