niedziela, 18 sierpnia 2013

Lekki chłodnik z botwiny





Do chłodników mam pewną słabość już od jakiegoś czasu. Są idealne na letnie upalne dni. Dziś jeden z moich ulubionych - z botwinką. 






Składniki: 

  • 800 gr. zsiadłego mleka
  • 200 gr. śmietanki 18%
  • 1 świeży ogórek
  • 1 pęczek botwiny
  • kilka rzodkiewek 
  • pół pęczka koperku 
  • pół pęczka szczypiorku 
  • sól
  • pieprz 
  • cukier 

Przygotowanie: 

1. Botwinkę obieramy i myjemy. Gotujemy ją przez kilka minut na parze, aż delikatnie zmięknie. Następnie przelewamy zimną wodą. 

2. Ogórka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, tak samo rzodkiewkę i buraczki. 

3. Liście botwiny, koperek i szczypiorek drobno siekamy. 

4. W garnku ubijamy zsiadłe mleko ze śmietanką, łyżką cukru, solą i pieprzem. Dodajemy warzywa i zieleninę. Dokładnie mieszamy i próbujemy. Jeśli jest zbyt gęsty można dolać odrobinę wody z gotowania buraczków. 

5. Odstawiamy do lodówki na 2 - 3 godziny. Podajemy z jajkiem na twardo. 

Smacznego!!!