wtorek, 13 sierpnia 2013

Imbirowy krem z zielonego groszku





Już dawno miałam ochotę zrobić idealne kremową zupę z zielonego groszku. Niestety jest ona bardzo czasochłonna, jednak dzięki akcji kulinarnej na durszlaku, w końcu miałam motywację.






Składniki: 

  • kilogram groszku (może być mrożony) 
  • 1/2 kg ziemniaków 
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki 
  • seler
  • por
  • ćwiartka z kurczaka
  • pół pęczka koperku 
  • mały ząbek czosnku 
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • mielony imbir
  • pieczywo razowe ze słonecznikiem (na grzanki)
  • masło ziołowo - czosnkowe 
  • kostki  rosołowe: warzywna i drobiowa (opcjonalnie)


Przygotowanie: 

1. Groszek gotujemy na parze do miękkości.

2. Do wody pozostałej po gotowaniu groszku dodajemy mięso oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa, a także liść laurowy, ziele angielskie i opcjonalnie kostki rosołowe. Gotujemy aż warzywa będą miękkie.

3. Mięso wyjmujemy, po ostygnięciu obieramy z kości i kroimy w kostkę.

4. Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie z wywaru i dodajemy groszek.

5. Całość miksujemy, następnie przecieramy przez sito by pozbyć się łusek i włókien. Dzięki tej czasochłonnej czynności nasza zupa uzyska idealnie kremową konsystencję.

6. Krem doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz dodajemy dużą łyżkę imbiru.

7. Podajemy na ciepło lub zimno jako chłodnik z dodatkiem śmietany, drobno posiekanego koperku i grzanek z masłem czosnkowym.

Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej:


Smacznego!!!