Już dawno miałam ochotę zrobić idealne kremową zupę z zielonego groszku. Niestety jest ona bardzo czasochłonna, jednak dzięki akcji kulinarnej na durszlaku, w końcu miałam motywację.
Składniki:
- kilogram groszku (może być mrożony)
- 1/2 kg ziemniaków
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- seler
- por
- ćwiartka z kurczaka
- pół pęczka koperku
- mały ząbek czosnku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- mielony imbir
- pieczywo razowe ze słonecznikiem (na grzanki)
- masło ziołowo - czosnkowe
- kostki rosołowe: warzywna i drobiowa (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Groszek gotujemy na parze do miękkości.
2. Do wody pozostałej po gotowaniu groszku dodajemy mięso oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa, a także liść laurowy, ziele angielskie i opcjonalnie kostki rosołowe. Gotujemy aż warzywa będą miękkie.
3. Mięso wyjmujemy, po ostygnięciu obieramy z kości i kroimy w kostkę.
4. Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie z wywaru i dodajemy groszek.
5. Całość miksujemy, następnie przecieramy przez sito by pozbyć się łusek i włókien. Dzięki tej czasochłonnej czynności nasza zupa uzyska idealnie kremową konsystencję.
6. Krem doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz dodajemy dużą łyżkę imbiru.
7. Podajemy na ciepło lub zimno jako chłodnik z dodatkiem śmietany, drobno posiekanego koperku i grzanek z masłem czosnkowym.
Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej:
Smacznego!!!