niedziela, 18 sierpnia 2013

Królik w ziołach





Kiedy słyszę królik od razu przypomina mi się rodzinny niedzielny obiad, podczas którego mama podawała idealnego królika duszonego w ziołach. Wiele lat później powróciłam do tego przepisu. 







Składniki: 
  • tuszka z królika
  • 4 - 5 ząbków czosnku 
  • liść lubczyku
  • oregano
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • kostka masła
  • sól
  • pieprz 

1. Królika porcjujemy, poniżej filmik instruktażowy po angielsku. 

2. Czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce. Dodajemy do niego zioła, sól oraz pieprz i nacieramy królika bardzo dokładnie.

3. Układamy go ciasno w pojemniku z przykrywką i odkładamy do lodówki na 24 - 48 godzin by skruszał. W pojemniku może się zebrać woda, nie należy jej usuwać.

4. Przed smażeniem królika delikatnie osuszamy i smażymy na maśle. Układamy do ciasno w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym, podlewamy szklanką wody i dusimy 1,5 - 2 godzin w piekarniku lub na bardzo małym ogniu.

5. Po tym czasie królik powinien być odpowiednio miękki i kruchy.


Smacznego!!!