poniedziałek, 9 marca 2015

Czekoladowo - kokosowa zebra






Siema, ten przepis jest odrobinę przeze mnie zmieniony, na samym końcu podam również  inne możliwości modyfikacji. 


Składniki:
  • 5 jaj,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szklanka białego napoju gazowanego (oranżada, Sprite, 3 Cytryny),
  • 1/2 szklanki oleju,
  • łyżka mąki,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • 2 łyżki kakao,

Przygotowanie:

1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.

2. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy gęstą bezę.

3. Do białek dodajemy żółtka i delikatnie ubijamy przez chwilę.

4. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli wsypujemy do masy jajecznej, cały czas delikatnie mieszając.

5. Nie przerywając mieszania wlewamy najpierw napój a następnie olej.

6. Gotową masę dzielimy na pół. Do jednej dodajemy wiórki kokosowe i mąkę do drugiej kakao.

7. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylewamy oba ciasta tworząc wzorki.

8. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* i pieczemy przez 40 - 60 minut sprawdzając patyczkiem czy jest już suche w środku.

RADA: Jak już pisałam ciasto zostało przeze mnie zmodyfikowane (dodanie wiórków kokosowych). W przepisie, który dostałam od siostry do białego ciasta dodaje się 2 łyżki mąki a na ciasto wykłada owoce sezonowe (truskawki, wiśnie, śliwki). Druga siostra ma przepis, w którym masę dzieli się jeszcze przed wlaniem napoju i do jednej części dodaje się białą oranżadę do drugiej czerwoną a do obu dodatkową mąkę. Wtedy ciasto różni się jedynie delikatnie barwą (jedno jest różowawe).

Smacznego!!!