czwartek, 12 lutego 2015

Kurczak w ryżu, czyli danie jednogarnkowe





Przepis ten moja mama dostała od Ilonki. Ja z premedytacją podkradłam go i umieszczam na blogu by każdy mógł cieszyć się tym prostym a zarazem przepysznym daniem



Składniki: 
  • 4 podudzia z kurczaka (również mogą być skrzydełka sztuk 10)
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 cebule
  • przyprawa do kurczaka
  • 6 szklanek wody
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • sól, pieprz (po 1 łyżeczce)
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
Przygotowanie:

1. Kurczaka dokładnie myjemy i delikatnie osuszamy ręcznikiem. Zaprawiamy przyprawą do kurczaka.


2. Cebulę obieramy i siekamy w dużą kostkę. Do dużego naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż wymieszany z posiekaną cebulką, a następnie układamy kawałki kurczaka.

3. W garnku gotujemy wodę z przyprawami, olejem i przecierem pomidorowym. Wrzątkiem zalewamy ryż i kurczaka.

4. Naczynie umieszczamy w nagrzanym do 180*C piekarniku i zapiekamy co najmniej godzinę, by ryż zmiękł a kurczak doszedł w środku.

5. Podajemy na gorąco.

RADA: Do zalewy można dodać dowolne przyprawy: np. oregano, bazylię, vegetę.

Smacznego!!!