Jak już kiedyś pisała moja narzeczona lubimy eksperymentować ze smakami świata, dziś przyszła kolej na meksyk. Było już burito czas na coś innego.
Składniki:
- 4 muszle taco lub placki tortilli
- 500 gr. mięsa mielonego (najlepiej wołowe)
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- puszka krojonych pomidorów bez skórki
- jedna duża cebula
- jedna czerwona papryka
- jedna papryczka chili lub chili w proszku
- sól i pieprz do smaku
- 200 gr. żółtego tartego sera
- przyprawa do dań meksykańskich
Przygotowanie:
- Jeśli udało się zdobyć muszle taco przygotuj je jak na opakowaniu, jeśli tylko tortille to delikatnie przewieś je jak na zdjęciu poniżej i włóż do piekarnika na 180-200 st. C i piecz do momentu aż będą sztywne i chrupiące.
- W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej.
- Szklimy na nim cebulkę po czym dodajemy mięso.
- Smażymy mięso "na sypko", czyli tak by nie było zbyt mocno zlepione i zbite.
- Gdy mięso jest gotowe bierzemy się za robienie sosu. Dodajemy: pomidory, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, kukurydzę i fasolę.
- Dusimy przez kilka minut aż sos zgęstnieje, pomidory się rozpadną a papryka i fasola będą miękkie.
- Doprawiamy do smaku przyprawiamy (potrawa powinna być pikantna).
- W gotowe muszle (tortille) wsypujemy odrobinę sera, następnie nakładamy dużo gorącego farszu i wierzch również posypujemy serem.
- Podajemy gorące.
Smacznego!
Sposób wieszania tortilli: