środa, 28 listopada 2012

Zupa serowo-cebulowa


Przepis, jak zwykle, to moja wizja przepisu znalezionego w internecie :) Bez zdjęć bo była robiona jakiś czas temu. Nadaje się idealnie na przystawkę lub jako osobne danie.




Składniki:


  • 4 duże cebule ( ok. pół kilograma)
  • 500 gr. serka topionego (np. z ziołami)
  • 3 kostki wołowe (na bulion)
  • sól, 
  • pieprz ziarnisty, 
  • ziele angielskie, 
  • liść laurowy, 
  • majeranek, 
  • curry, 
  • czosnek granulowany, 
  • papryka ostra, 
  • masło




Przygotowanie: 

1. Cebulę kroimy dowolnie.
2. W garnku rozgrzewamy masło i smażymy na niej cebulę z odrobiną soli, majeranku i czosnku granulowanego.
3. W drugim garnku gotujemy wodę, rozpuszczamy w niej kostki rosołowe i gotujemy przez chwilę z pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym.
4. Kiedy cebula jest już miękka zalewamy bulionem i gotujemy ok 25 minut aż zacznie się rozpadać.
5. Miksujemy zupkę a następnie doprowadzamy do wrzenia.
6. Dodajemy serki i gotujemy bardzo wolno na małym ogniu, aż się całkowicie rozpuszczą.
7. Doprowadzamy zupkę do kremowej konsystencji.
8. Doprawiamy do smaku curry, solą i ostrą papryką.

Polecam podawać z grzankami czosnkowymi.

Dodatkowa sugestia: 
następnego dnia zimna, gęsta zupa idealnie nadaje się na sos do mięsa :)