Przepis, jak zwykle, to moja wizja przepisu znalezionego w internecie :) Bez zdjęć bo była robiona jakiś czas temu. Nadaje się idealnie na przystawkę lub jako osobne danie.
Składniki:
- 4 duże cebule ( ok. pół kilograma)
- 500 gr. serka topionego (np. z ziołami)
- 3 kostki wołowe (na bulion)
- sól,
- pieprz ziarnisty,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- majeranek,
- curry,
- czosnek granulowany,
- papryka ostra,
- masło
Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy dowolnie.
2. W garnku rozgrzewamy masło i smażymy na niej cebulę z odrobiną soli, majeranku i czosnku granulowanego.
3. W drugim garnku gotujemy wodę, rozpuszczamy w niej kostki rosołowe i gotujemy przez chwilę z pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym.
4. Kiedy cebula jest już miękka zalewamy bulionem i gotujemy ok 25 minut aż zacznie się rozpadać.
5. Miksujemy zupkę a następnie doprowadzamy do wrzenia.
6. Dodajemy serki i gotujemy bardzo wolno na małym ogniu, aż się całkowicie rozpuszczą.
7. Doprowadzamy zupkę do kremowej konsystencji.
8. Doprawiamy do smaku curry, solą i ostrą papryką.
Polecam podawać z grzankami czosnkowymi.
Dodatkowa sugestia:
następnego dnia zimna, gęsta zupa idealnie nadaje się na sos do mięsa :)