sobota, 1 grudnia 2012

Hamerykański sen o jedzeniu


Zaczyna się mroźna zima, śnieg zaczyna padać a my marzymy o gorących krajach? A może kulinarna podróż na słoneczną Florydę? Dziś popularne "stejki" z kukurydzą. 

Befsztyk (potocznie stek) to potrawa ze smażonego, pieczonego lub grillowanego mięsa wołowego, głównie polędwicy lub karkówki, krojonych w poprzek włókien mięśniowych. Stek może być wysmażony w dowolnym stopniu - całkowicie, średnio lub nawet być surowy w środku (krwisty), w zależności od upodobań. Wyróżnia się też specjalnie przyrządzone różne rodzaje befsztyków: châteaubriand, medalion, filet mignon lub T-bone.






Potrzebujemy:


  • 4 plastry (ok. 2 cm.) wołowiny lub wieprzowiny
  • sól, pieprz, łyżeczkę prawdziwego masła,
  • 2 kukurydze w kolbie (im mniej żółte tym lepiej)
  • pół szklanki mleka, łyżeczkę cukru,
  • dwie łyżki masła, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • zioła



Przygotowanie:

1. Kukurydzę zalewamy wodą tak by swobodnie pływała, dodajemy mleko i cukier, kiedy zagotuje gotujemy przez 5 - 10 minut co chwilę sprawdzając czy jest miękka (nie dodajemy soli!!!).

2. Mięso solimy i pieprzymy, na żeliwnej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła (staramy się nie przypalić go), wkładamy mięso i smażymy ok. 3 minuty z każdej strony. 

3. Pozostałą część masła mieszamy z solą, pieprzem i ziołami po czym wkładamy do zamrażalnika.

4. Mięso po zdjęciu z patelni odstawiamy na ok. 4 minuty. 

5. Gotową kukurydzę kroimy na połówki i na gorącej układamy wiórki masła ziołowego. 

SMACZNEGO!