Składniki:
- 2 duże bułki
- 4 jajka
- 1 duża cebula lub papryka lub foremka do ciasteczek lub folia aluminiowa
- sól, pieprz, olej
Przygotowanie:
1. Bułki przekrawamy i wkładamy do piekarnika na opiekanie by je zrumienić (lub w toster).
2. Na patelni rozgrzewamy całkiem sporo oleju.
3. Teraz czas na foremki do jajek, mamy kilka możliwości: możemy użyć foremek do wycinania ciasteczek, zrobić foremki z folii aluminiowej lub użyć jadalnych rzeczy takich jak cebula czy papryka.
4. Foremkę wkładamy w olej (paprykę warto potrzymać w nim kilka sekund dłużej samą) po czym delikatnie wlewamy w nią jajko, uważając by nie wyciekło dołem, teraz delikatnie polewamy jajko gorącym olejem by ścięło się i z góry.
5. Gotowe jajka wyciągamy na talerz i zdejmujemy foremki (te niejadalne) i czekamy aż ścieknie z nich nadmiar tłuszczu, układamy je na gorących tostach oraz posypujemy pieprzem i solą.
6. Polecam do nich gorącą kawę z mlekiem i sok. :)
A tutaj jak zrobić takie foremki z folii aluminiowej:
Oraz jak smażymy jajka w foremce: