niedziela, 2 grudnia 2012

Kacowa jajeczniczka, czyli leczymy syndrom dnia wczorajszego


Poszaleliśmy w Andrzejki? To mając kaca warto coś zjeść by ewentualnie mieć co zwracać.... a tak na serio to jedzenie pomaga na kaca bo przyśpiesza metabolizm alkoholu. Co jest najlepsze na alkohol? Tłuszcz  :) Jeśli nie chce się mieć kaca, a wie, że będzie się piło, to warto przed zjeść tłusty rosół z kaczki lub gęsi (jak będziecie zainteresowani, to wrzucę przepis na wiejski rosół). Dlatego też polskie tradycyjne wesele zaczynało się od rosołu a później na stół trafiały tłuste mięsiwa i kiełbasy. Jeśli jednak nie udało się wam zaplanować picia, tylko nagle się znalazła wódka lub inny specyfik rano może być nieciekawie. Ważne by rano nie pić wody! Jeśli cię suszy szukaj czegoś konkretnego, najlepszy będzie sok z dużą ilością witaminy C. Jeśli doprowadzisz się już do stanu używalności (pomaga też zimny prysznic) i będziesz w stanie stanąć przed lodówką to zrób sobie śniadanie :) (Jeśli nie to wyślij tego, który jest najbardziej w stanie).




Składniki: 


  • 3 jajka na osobę, 
  • brokuły (mogą być mrożone) ok. garstki na osobę,
  • 3 - 4  pieczarki na osobę, 
  • duża cebula, 
  • tłusty boczek (250 gr), 
  • ser żółty (ok. 100 gr)
  • sól,
  • pieprz 
  • pół szklanki mleka



Przygotowanie: 

Używając noża uważaj by nie pozbyć się palców! :) 

1. Boczek pokrój w cieniutkie paski, cebulę w kostkę, pieczarki w plasterki a brokuły podziel na małe różyczki, ser zetrzyj na tarce.

2. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią boczek, czekaj aż porządnie się wytopi, jeśli był mało tłusty dodaj odrobinę oleju.

3. Wrzuć cebulkę i smaż ok. minuty po czym wrzuć pieczarki oraz brokuły i smaż do miękkości. 

4. Rozbij jajka do miski, dodaj mleko, sól, pieprz i starty ser - wymieszaj.

5. Wlej jajka na patelnie i smaż od czasu do czasu mieszając, możesz zrobić to też w formie omletu.

6. Podawaj z gorącą z kawą i ciepłym chlebem lub grzankami.



Do tego polecam sałatkę ze świeżych warzyw: 

Składniki:

* pomidor, ogórek, szczypiorek (lub dymka), koperek, sól, pieprz, odrobina oliwy 

Przygotowanie: 

Pomidory kroimy w małe cząstki, ogórki w pół plasterki, koperek i szczypiorek (lub dymkę) siekamy, składniki wrzucamy do miseczki i mieszamy posypujemy przyprawami i polewamy oliwą. 


SMACZNEGO!!!