sobota, 29 czerwca 2013

Grill






Za oknem ładna letnia pogoda, więc sezon grillowy czas podkręcić! Jako, iż ostatnio nacięliśmy się na gotowe produkty grillowe z Tesco, postanowiliśmy opracować kilka ciekawych pomysłów jak zrobić dobre mięsko samemu. No nie tylko mięsko... będą też marynaty i surówki.  
Na grilla preferujemy karkówkę (chyba jak każdy), szaszłyki i kurczaka. Więc na tym będzie opierać się nasza notka.







Marynata do karkówki: 


Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i marynujemy mięsko dokładnie nacierając. 





Marynaty do skrzydełek niebiańsko piekielnych: 
Marynata niebiańska: 
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżki musztardy słodkiej
  • 2 łyżki ketchupu
  • klasyczna przyprawa do grilla wg. uznania 



Marynata piekielna: 
  •  pół szklanki oleju
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej lub sarepskiej
  • 2 łyżki sosu kebab pikantny lub chili 
  • pikantna przyprawa do grilla wg. uznania 

Skrzydełka dzielimy na dwie porcje. Połowę marynujemy w marynacie niebiańskiej drugą w piekielnej.

Szaszłyki:

  • pół kg piersi z kurczaka
  • 30 dkg surowego boczku
  • 10-15 malutkich pieczarek
  • pół papryki (dowolny kolor)
  • pół cebuli


Mięsa kroimy w kostkę. Pieczarki parzymy przez ok 5 minut. Paprykę kroimy w grubą kostkę cebulę w ćwierć talarki. Na patyczki nabijamy: kurczak, papryka, boczek, pieczarka, kurczak, cebula, boczek. Lub inna dowolna kombinacja naprzemienna mięso - warzywa. Pamiętając, by szaszłyk zaczynał się i kończył mięsem. Polewamy olejem i posypujemy szczodrze przyprawą do grilla.


Surówka z pora: 

  • 2 duże pory
  • odrobina soku z cytryny
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól
  • szczypta cukru
  • biały pieprz
  • natka pietruszki


Por drobno siekamy w pół talarki. Solimy odrobinę i odstawiamy na chwilę. Natkę pietruszki drobno siekamy. I dodajemy do pora. W słoiczku robimy sos: olej, pieprz, cukier i sok z cytryny przez chwilę szubko wstrząsamy i dodajemy do surówki. Wszystko dokładne mieszamy.


Smacznego!!!