Za oknem ładna letnia pogoda, więc sezon grillowy czas podkręcić! Jako, iż ostatnio nacięliśmy się na gotowe produkty grillowe z Tesco, postanowiliśmy opracować kilka ciekawych pomysłów jak zrobić dobre mięsko samemu. No nie tylko mięsko... będą też marynaty i surówki.
Na grilla preferujemy karkówkę (chyba jak każdy), szaszłyki i kurczaka. Więc na tym będzie opierać się nasza notka.
Marynata do karkówki:
- pół szklanki oleju
- 2 łyżki musztardy słodkiej (miodowa lub słodka)
- 2 łyżki sosu kebab pikantny lub chili
- pikantna przyprawa do grilla wg. uznania
Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i marynujemy mięsko dokładnie nacierając.
Marynaty do skrzydełek niebiańsko piekielnych:
Marynata niebiańska:
|
Marynata piekielna:
|
Szaszłyki:
- pół kg piersi z kurczaka
- 30 dkg surowego boczku
- 10-15 malutkich pieczarek
- pół papryki (dowolny kolor)
- pół cebuli
Mięsa kroimy w kostkę. Pieczarki parzymy przez ok 5 minut. Paprykę kroimy w grubą kostkę cebulę w ćwierć talarki. Na patyczki nabijamy: kurczak, papryka, boczek, pieczarka, kurczak, cebula, boczek. Lub inna dowolna kombinacja naprzemienna mięso - warzywa. Pamiętając, by szaszłyk zaczynał się i kończył mięsem. Polewamy olejem i posypujemy szczodrze przyprawą do grilla.
Surówka z pora:
- 2 duże pory
- odrobina soku z cytryny
- 3-4 łyżki oleju
- sól
- szczypta cukru
- biały pieprz
- natka pietruszki
Por drobno siekamy w pół talarki. Solimy odrobinę i odstawiamy na chwilę. Natkę pietruszki drobno siekamy. I dodajemy do pora. W słoiczku robimy sos: olej, pieprz, cukier i sok z cytryny przez chwilę szubko wstrząsamy i dodajemy do surówki. Wszystko dokładne mieszamy.
Smacznego!!!