poniedziałek, 1 lipca 2013

Letni gulasz



Po grillu zostały nam warzywa i mięso na szaszłyki, wiec postanowiłam zrobić z nich coś kolorowego. Padło na gulasz. Jako, że latem nikt nie ma ochoty na ciężkie sosy postawiłam na odrobinę awangardy w kuchni i ze swojego gulaszu usunęłam sos. Wyszło niespodziewanie dobrze. Przekonajcie się sami.





Składniki:

  • 20 dkg piersi z kurczaka
  • 20 dkg surowego boczku
  • inne dowolne mięso w tej samej ilości
  • 1 papryka 
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 20 dkg malutkich pieczarek
  • 100 gr. kaszy gryczanej
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
  • szklanka bulionu warzywnego / wody
  • kilka łyżek oliwy
  • ostra papryka

Przygotowanie: 

1. Paprykę i cebulę kroimy w grubą kostkę. Tak samo robimy z mięsem.
2. Marchewkę kroimy w talarki / pół talarki.
3. Pieczarki zostawiamy w całości.
4. Mięso marynujemy w łyżce oliwy i 2 łyżkach przyprawy do kurczaka. 
5. Kaszę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. 
6. W woku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy marchewkę i smażymy 3 - 5 minut. Dodajemy do niej cebulę, paprykę i pieczarki. Odrobinę solimy i pieprzymy. Smażymy kolejne 5 minut.
7. Warzywa przesuwamy na boki. W środek woka wrzucamy mięso i smażymy aż nabierze złotego koloru. 
8. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i podlewamy bulionem (wodą). Zmniejszamy temperaturę. 
9. Dusimy do miękkości w powstałym sosie, cały czas go redukując. 
10. Próbujemy sos i doprawiamy solą, pieprzem, papryką do smaku. 
11. Podajemy na gorąco z kaszą. 

Smacznego!!!