Jako iż mam dzień wolny od pracy to na mnie spadł obowiązek przyrządzenia śniadania. A żeby nie była to kolejna jajecznica czy też tosty postanowiłem przygotować coś innego, a mianowicie frittatę.
Składniki:
- kiełbasa sucha (20 dag)
- 6 jaj
- 1/2 szklanki mleka
- ser mozzarella (10 dag)
- 1/2 pomidora
- średnia cebula
- sól
- pieprz
- papryka ostra (w proszku)
- szczypiorek i natka pietruszki (po 1/2 pęczka)
Przygotowanie:
1. Na patelni z odłączaną rączką lub w innym naczyniu nadającym się do piekarnika podsmażamy kiełbaskę pokrojoną w plastry, do momentu aż stanie się chrupiąca i przyrumieniona.
2. Do kiełbaski dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę, smażymy około 1-2 minuty, dodajemy drobno pokrojone pomidory oraz doprawiamy papryką.
3. W między czasie jaja roztrzepujemy z mlekiem, serem pokrojonym w drobne paseczki oraz solą i pieprzem.
4. Gdy cebulka się zrumieni a pomidory zmiękną dodajemy masę jajeczno-serową i smażymy około 1-2 minuty.
5. Następnie przekładamy patelnie do piekarnika rozgrzanego do 180* i zapiekamy do momentu całkowitego ścięcia się potrawy.
6. Podajemy posypaną drobno posiekaną zieleniną.
Smacznego!!!