poniedziałek, 8 lipca 2013

Frittata czyli Puncor robi śniadanie





Jako iż mam dzień wolny od pracy to na mnie spadł obowiązek przyrządzenia śniadania. A żeby nie była to kolejna jajecznica czy też tosty postanowiłem przygotować coś innego, a mianowicie frittatę.





Składniki:
  • kiełbasa sucha (20 dag)
  • 6 jaj
  • 1/2 szklanki mleka
  • ser mozzarella (10 dag)
  • 1/2 pomidora
  • średnia cebula
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra (w proszku)
  • szczypiorek i natka pietruszki (po 1/2 pęczka)

Przygotowanie:

1. Na patelni z odłączaną rączką lub  w innym naczyniu nadającym się do piekarnika podsmażamy kiełbaskę pokrojoną w plastry, do momentu aż stanie się chrupiąca i przyrumieniona.

2. Do kiełbaski dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę, smażymy około 1-2 minuty, dodajemy drobno pokrojone pomidory oraz doprawiamy papryką.

3. W między czasie jaja roztrzepujemy z mlekiem, serem pokrojonym w drobne paseczki oraz solą i pieprzem.

4. Gdy cebulka się zrumieni a pomidory zmiękną dodajemy masę jajeczno-serową i smażymy około 1-2 minuty.

5. Następnie przekładamy patelnie do piekarnika rozgrzanego do 180* i zapiekamy do momentu całkowitego ścięcia się potrawy.

6. Podajemy posypaną drobno posiekaną zieleniną.



Smacznego!!!