wtorek, 9 lipca 2013

Letnia zupa warzywna i placuszki ziemniaczane




Lato w pełni, na zewnątrz upał a my mamy ochotę na coś lekkiego i zdrowego. Dlatego zdecydowałam się na letnią zupę z młodych warzyw i coś co zawsze będzie przypominało mi letnie obiady w domu rodzinnym, czyli placki ziemniaczane. 






Na przygotowanie obiadu potrzebujemy: 
  • 2 kg młodych ziemniaków
  • średnia cebula
  • mała kapusta biała
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki 
  • mięso z kurczaka, może być porcja rosołowa lub udka (ok. pół kg)
  • mały kalafior
  • seler
  • por 
  • mąka
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pęczek koperku


1. Warzywa obieramy. Pół kg ziemniaków kroimy na połówki resztę odkładamy na placki. Marchewkę, pietruszkę i pora kroimy w talarki, kalafiora różyczkujemy, kapustę szatkujemy. Seler kroimy w kostkę. 

2. Kurczaka myjemy i wrzucamy do dużego garnka wraz z warzywami. Zalewamy wodą, tak by było jej ok 5 cm więcej niż warzyw. Dodajemy kilka ziarenek ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Wstawiamy zupkę na średni ogień i wsypujemy łyżkę soli.

3. W czasie gdy zupka się gotuje robimy placuszki. Większość osób ziemniaki na placki trze na tarce. Puncor natomiast nauczył mnie, że można zmielić je w maszynce do mięsa, efekt jest prawie identyczny. Kiedy już rozdrobnimy ziemniaki i cebulkę dodajemy do nich ok pół łyżeczki soli, dużą szczyptę pieprzu, jajko i mąkę. Ciasto na placuszki powinno być dość gęste by łatwo się je formowało. Placuszki smażymy na głębokim oleju na złoto - brązowy kolor. 

4. Kiedy zupa się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy aż mięso i warzywa będą miękkie. Wtedy dodajemy drobno posiekany koperek i ewentualnie dosalamy do smaku. 

5. Zupę podajemy po przestygnięciu wraz z placuszkami. Placki można podać z gęstą kwaśną śmietaną i cukrem lub samym cukrem.

Smacznego!!!