czwartek, 4 lipca 2013

Karkówka z sosem cygańskim i pieczonymi ziemniaczkami




Na ten przepis natrafił Puncor w głębiach internetu. Postanowiliśmy wypróbować go i jak zwykle delikatnie zmodyfikować. Karkówkę zamiast grillować można po prostu usmażyć na patelni. W oryginale podana była z ryżem, ale jakoś nie bardzo nam ten pomysł się spodobał, dlatego też zrobiliśmy do niej pieczone ziemniaczki w ziołach. 






Składniki: 
  • karkówka 4 plastry (ok. 400 gr)
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietana 18% (bardzo gęsta) 
  • papryka: żółta, czerwona, zielona po jednej
  • papryczka chilli, lub duża szczypta mielonej ostrej papryki
  • tymianek (świeży lub suszony)
  • przyprawa do karkówki, przyprawa do grilla, 
  • sos chilli - 4 łyżki 
  • oliwa 
  • masło
  • 1/2 kg ziemniaków
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie


Przygotowanie: 

1. Robimy marynatę do karkówki: posiekane ząbki czosnku mieszamy z łyżką przyprawy do karkówki i łyżką przyprawy do grilla, małą łyżeczką tymianku i 4 - 5 łyżkami oliwy. Mięso marynujemy dokładnie i odstawiamy na ok. godzinę - półtorej do lodówki. 

2. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy na parze do miękkości. 

3. Kiedy są dobre przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy 2 - 3 łyżki masła, posypujemy solą, pieprzem, odrobiną ziół prowansalskich, szczyptą ostrej papryki i łyżką tymianku. Wkładamy do pieca na opiekanie, co jakiś czas przerzucając by równomiernie się spiekły. 

4. Kiedy ziemniaki są w piekarniku paprykę myjemy, wykrawamy z niej ziarna i kroimy w paski. Tak samo robimy z papryczką chili, jeśli jednak jej nie mamy możemy później dodać dużą szczyptę ostrej papryki lub  chili w proszku. Na dużej patelni /woku rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy na nią paprykę i smażymy 3 - 5 minut. Odrobinę solimy, pieprzymy, dodajemy pół łyżeczki tymianku i ewentualnie paprykę w proszku. Smażymy przez chwilkę i dodajemy 4 - 5 łyżek sosu chili. Podsmażamy kolejne 3 - 5 minut. Dodajemy 5 dużych łyżek śmietany 18%. Postarajmy się wybrać jak najbardziej gęstą, dzięki temu sos będzie również bardzo gęsty i o to właśnie chodzi. Dusimy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. 

5. W tym czasie ziemniaczki powinny już powoli dochodzić więc nie zapomnijmy ich przerzucić na drugą stronę by równomiernie się spiekły. 

6. Karkówkę grillujemy lub smażymy na patelni tak jak najbardziej lubimy. 

7. Podajemy wszystko póki gorące :) 

SMACZNEGO!!!