środa, 10 lipca 2013

Hot - Dog amerykański



Niejednokrotnie w amerykańskich filmach, w których akcja dzieje się w NY można zobaczyć scenę, w której bohaterowie zatrzymują się przy ulicznej budce i kupują hot - dogi. Podobne można kupić na wielu polskich dworcach. Dlatego dziś dzielimy się przepisem na idealnego hot - doga rodem z nowojorskiej budki. 





Potrzebujemy:
  • klasyczne bułki do hot dogów
  • parówki cielęce
  • surówka Coleslaw
  • surówka jesienna (kapusta biała, marchew, ogórki, papryka, olej)
  • prażona cebulka
  • korniszony słodkie (z miodem)
  • ketchup
  • musztarda ostra
  • majonez
  • sos chili


Przygotowanie: 

1. Na początek polecę trzy rzeczy: surówkę Colesław z TESCO, surówkę jesienną z tej samej serii oraz prażoną cebulkę Culineo z Biedronki.  Dlaczego akurat te? Dlatego, że Coleslaw jest z chrzanem, dzięki temu jest bardzo ostry, surówka jesienna jest bez pietruszki i pora jak inne, a cebulka jest tania (2.99 za 200 g.) i jest taka sama jak w większości barów. 

2.  Parówki obieramy z folii i podgrzewamy w wodzie. 

3. Surówki mieszamy razem, a ogórki kroimy w plastry. 

4. Robimy sos, mieszamy majonez, ketchup, sos chili i musztardę w proporcjach: 2 łyżki majonezu, 1,5 łyżki musztardy, tyle samo sosu chili i ok. 1/2 - 3/4 szklanki ketchupu. 

5. Bułki podgrzewamy w mikrofalówce przez 20 - 30 sekund. W gorącej bułce układamy gorącą parówkę, przykrywamy mieszanka surówek i plasterkami korniszonów. Polewamy sosem i posypujemy szczodrze cebulką. Podajemy gorące. 


Smacznego!!!