Niejednokrotnie w amerykańskich filmach, w których akcja dzieje się w NY można zobaczyć scenę, w której bohaterowie zatrzymują się przy ulicznej budce i kupują hot - dogi. Podobne można kupić na wielu polskich dworcach. Dlatego dziś dzielimy się przepisem na idealnego hot - doga rodem z nowojorskiej budki.
Potrzebujemy:
- klasyczne bułki do hot dogów
- parówki cielęce
- surówka Coleslaw
- surówka jesienna (kapusta biała, marchew, ogórki, papryka, olej)
- prażona cebulka
- korniszony słodkie (z miodem)
- ketchup
- musztarda ostra
- majonez
- sos chili
Przygotowanie:
1. Na początek polecę trzy rzeczy: surówkę Colesław z TESCO, surówkę jesienną z tej samej serii oraz prażoną cebulkę Culineo z Biedronki. Dlaczego akurat te? Dlatego, że Coleslaw jest z chrzanem, dzięki temu jest bardzo ostry, surówka jesienna jest bez pietruszki i pora jak inne, a cebulka jest tania (2.99 za 200 g.) i jest taka sama jak w większości barów.
2. Parówki obieramy z folii i podgrzewamy w wodzie.
3. Surówki mieszamy razem, a ogórki kroimy w plastry.
4. Robimy sos, mieszamy majonez, ketchup, sos chili i musztardę w proporcjach: 2 łyżki majonezu, 1,5 łyżki musztardy, tyle samo sosu chili i ok. 1/2 - 3/4 szklanki ketchupu.
5. Bułki podgrzewamy w mikrofalówce przez 20 - 30 sekund. W gorącej bułce układamy gorącą parówkę, przykrywamy mieszanka surówek i plasterkami korniszonów. Polewamy sosem i posypujemy szczodrze cebulką. Podajemy gorące.
Smacznego!!!