Jako, że w środę była cudowna pogoda postanowiliśmy wybrać się na piknik. Dlatego też spakowaliśmy nasz obiad i wyruszyliśmy w olsztyńskie lasy. W tej atmosferze naszło nas na prawdziwego grilla o którym później. Przepis na schabik ze zdjęcia dopiero teraz, ponieważ byliśmy bez internetu.
Składniki:
- 4 plastry schabu (o grubości 1 cm)
- 1 duża cebula
- 1 zupa cebulowa w proszku
- serek topiony śmietankowy (50 gr)
- 5 łyżek oleju
Przygotowanie:
1. Cebulkę kroimy w ćwierć talarki. Połowę mieszamy z olejem i połową zupy w proszku. Marynujemy w tym schab przez co najmniej pół godziny.
2. Schab smażymy na złoto na oleju z marynaty. Następnie podlewamy go szklanką wody wymieszaną z resztą zupy w proszku i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, aż schab będzie miękki i kruchy.
3. Na odrobinie oleju podsmażamy resztę cebulki na złoto a następnie wrzucamy ją do schabu. I gotujemy kolejne 5 minut.
4. Następnie do sosu wrzucamy serek pokrojony w drobne kawałki i doprowadzamy do kremowej konsystencji.
5. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!