niedziela, 14 lipca 2013

Schab w sosie cebulowym




 
Jako, że w środę była cudowna pogoda postanowiliśmy wybrać się na piknik. Dlatego też spakowaliśmy nasz obiad i wyruszyliśmy w olsztyńskie lasy. W tej atmosferze naszło nas na prawdziwego grilla o którym później. Przepis na schabik ze zdjęcia dopiero teraz, ponieważ byliśmy bez internetu.




Składniki:
  • 4 plastry schabu (o grubości 1 cm)
  • 1 duża cebula
  • 1 zupa cebulowa w proszku
  • serek topiony śmietankowy (50 gr)
  • 5 łyżek oleju


Przygotowanie: 

1. Cebulkę kroimy w ćwierć talarki. Połowę mieszamy z olejem i połową zupy w proszku. Marynujemy w tym schab przez co najmniej pół godziny. 

2. Schab smażymy na złoto na oleju z marynaty. Następnie podlewamy go szklanką wody wymieszaną z resztą zupy w proszku i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, aż schab będzie miękki i kruchy. 

3. Na odrobinie oleju podsmażamy resztę cebulki na złoto a następnie wrzucamy ją do schabu. I gotujemy kolejne 5 minut. 

4. Następnie do sosu wrzucamy serek pokrojony w drobne kawałki i doprowadzamy do kremowej konsystencji. 

5. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 


Smacznego!!!