niedziela, 14 lipca 2013

Roladki z kurczaka z ananasem






Jako, że naszło nas na roladki już wczoraj dziś kolejne tym razem delikatniejsze i bardziej świeże. Idealne na gorące popołudnie. Oto roladki z kurczaka z ananasem. 






Składniki:
  • 6 filetów z piersi kurczaka (ok. 500 gr)
  • puszka ananasa w zalewie (mogą być kostki)
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
  • sos chili
  • ostra papryka
  • imbir 
  • olej
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 plastrów serka topionego lub żółtego
  • mąka do panierowania

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od marynaty: do miski wlewamy zalewę od ananasa, dodajemy startą skórkę z jednej cytryny i sok z jej połowy, dużą szczyptę ostrej papryki, łyżeczkę mielonego imbiru, łyżkę sosu chili, drobno posiekany czosnek i dwie łyżki oleju. 

2. Filety rozbijamy na grubość ok pół centymetra. Delikatnie solimy i pieprzymy. Układamy na nich plasterek sera i 4 kostki ananasa. Rolujemy jak klasyczne zrazy. 

3. Roladki układamy ciasno w miseczce i zalewamy marynatą. Odstawiamy na co najmniej pół godziny do lodówki. 

4. Pozostałą część ananasa kroimy w drobną kosteczkę.

5. Po pół godzinie panierujemy roladki w mące i smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Gotowe roladki układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Do reszty marynaty dodajemy łyżkę - dwie mąki. Roladki posypujemy ananasem w  kostce i zalewamy marynatą z mąką. 

6. Roladki zapiekamy przez 10 - 15 minut w 250 stopniach, aż sos się zetnie. Podajemy gorące z ryżem.


Smacznego!!!